Už je to oficiálne! Bratislavský Volkswagen získal miliardovú investíciu

Správna rada koncernu VW oficiálne potvrdila, že v Bratislave sa bude vyrábať VW Passat a Škoda Superb.

13.11.2020 15:01 , aktualizované: 18:28
VW Passat
Na Slovensko sa definitívne presúva výroba bestselleru VW Passat.
debata (19)

Prvé správy o tom, že do Bratislavy by sa mala definitívne presunúť výroba bestsellerov VW Passat a Škoda Superb, sa objavili začiatkom týždňa. Aj keď zazneli z úst najvyšších predstaviteľov koncernu, nič ešte nebolo isté. Až dodnes.

V piatok 13. novembra dozorná rada koncernu VW definitívne rozhodla o reorganizácii výroby produktov, pričom bratislavská fabrika získala lukratívne modely, ktoré si vyžadujú nielen vysokú investíciu, ale aj postavenie novej montážnej linky a lakovne. Fabrika sa mala pôvodne stavať v Turecku, kvôli nestabilnej politickej a ekonomickej situácii však koncern od tohto rozhodnutia upustil.

Rozhodnutie presunúť do Bratislavy aj výroby vlajkovej lode mladoboleslavskej automobilky vzbudilo veľké emócie aj u našich západných susedov. Tí totiž Superb považujú takmer za za národný poklad. Pobúrenie vyvolali už úvahy o presune jeho výroby do Nemecka, ktoré boli aktuálne pred dvoma rokmi.

Teraz nie sú reakcie iné. Jaroslav Povšík, predseda podnikovej odborovej rady, označil podľa agentúry ČTK toto rozhodnutie za ťaženie proti Škode. Správanie vedenia koncernu prirovnal k RVHP z čias socializmu. „Koncern Volkswagen Česku kradne najziskovejšiu vlajkovú loď,“ povedal doslova.

Dozorná rada skupiny Volkswagen okrem informácie o presune výroby Superbu a Passatu do Bratislavy oznámila, že v kmeňovom závode vo Wolfsburgu sa bude od roku 2024 vyrábať ďalšie vozidlo model SUV určený pre európsky trh. Doteraz sa tam vyrábali modely Golf, Tiguan a Seat Tarracco. Informáciu priniesol portál automobilwoche.de.

Produkciu áut SUV plánuje skupina naštartovať aj v Hannoveri, kde vyrába úžitkové vozidlá. K elektrickému mikrobusu ID.Buzz pribudnú tri plne elektrizované modely SUV vyššej strednej triedy. Volkswagen ich nebude vyrábať pod vlastným menom, ale pre iné koncernové značky. „Tým sa v Hannoveri urýchli už začatá transformácia smerom k elektromobilite,“ uviedla skupina vo vyhlásení.

Ďalší model pribudne aj závodu v Emdene, kde sa má podľa skorších plánov v roku 2023 rozbehnúť výroba SUV VW ID.4. Od roku 2023 sa tam aktuálne počíta s výrobou elektrického auta VW Aero.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Superb #Passat #VW Bratislava