V októbri predaj áut koncernu VW opäť klesol

Po miernej stabilizácii v septembri zaznamenala nemecká automobilka Volkswagen minulý mesiac opätovný pokles predaja.

13.11.2020 14:02
VW ID.3 - výroba Foto:
Predaj áut Volkswagenu v októbri opäť klesol, podobný vývoj sa očakáva aj pri ďalších značkách.
debata

Koncern Volkswagen v piatok informoval, že v októbri predal celosvetovo 903 200 áut, čo v porovnaní s októbrom minulého roka predstavuje pokles o 4,9 percenta. V septembri pritom firma zaznamenala zvýšenie predaja o 3,3 percenta.

Medziročne si pohoršili všetky jeho dôležité značky, teda VW, Škoda, Seat a Porsche, prekvapivo lepšie predaje má však Audi. Značka oproti minulému roku predala takmer o 10 percent viac áut, ich mesačný predaj sa dostal tesne pod hranicu 164 tisíc kusov.

Októbrový vývoj do veľkej miery ovplyvnil slabší predaj na najväčšom automobilovom trhu sveta, v Číne. Na tomto trhu klesol predaj Volkswagenu o 3,3 percenta, uviedla agentúra DPA. Výrazne menej áut však nemecká automobilka predala v Severnej Amerike aj v strednej a východnej Európe. V prvom prípade sa predaj VW znížil o 9,8 % a v druhom o 7,7 %. O 6,4 percenta klesol predaj koncernových áut v západnej Európe.

Iba v regióne Ázie a Tichomoria (bez Číny a Hongkongu) zaznamenal Volkswagen rast predaja. Ten dosiahol v októbri 3,3 percenta. Tempo poklesu predaja v októbri je však stále mierne v porovnaní s vývojom na trhu od začiatku roka. Podpísali sa pod to najmä jarné mesiace, keď väčšina ekonomiky bola v prvej vlne pandémie niekoľko týždňov uzatvorená. Ako VW uviedol, od januára do konca októbra klesol predaj jeho vozidiel medziročne o 17,3 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #predaj áut