„Konzumácia jedál a nápojov v exteriéri – na terasách a v záhradách podnikov, je relatívne bezpečná, preto si dovoľujeme navrhnúť, aby miestne samosprávy podnikom, ktoré takýto priestor majú, alebo budú chcieť oň svoju prevádzku rozšíriť, umožnili využívať tento exteriérový priestor aj v zimnom období, a to za symbolickú sumu,“ píšu prevádzky. Dodávajú, že mnohé samosprávy to tak už urobili. Prosia preto obe organizácie, aby to odporučili aj ďalším mestám a obciam.
Ako je na tom gastro sektor
Podľa najnovších údajov Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií tržby v stravovacích službách počas prvej vlny pandémie klesli o 80 %. V lete (júl, august) sa síce tržby navrátili na pôvodnú hodnotu, ale od prijatia obmedzení konzumácie v interiéri začiatkom septembra klesli znova až o 75%.
Kritickú situáciu v gastronómii potvrdzuje aj prieskum Slovenského združenia výrobcov piva a sladu realizovaný počas leta (august a september 2020) naprieč všetkými regiónmi Slovenska vo viac ako 2 000 prevádzkach, od najmenších krčiem až po prémiové reštaurácie.
Viac ako polovica (56 %) podnikov hlási pokles návštevnosti zákazníkov oproti minulému roku. Takmer dve tretiny podnikov uvádzajú, že ľudia utrácajú menej a konzumujú skôr nápoje ako jedlo. Takmer tretina prevádzok (32 %) očakáva prepad tržieb až o polovicu. Dve tretiny podnikov (60 %) ohlasujú, že zavrú, ak nedostanú pomoc s likviditou od štátu alebo vo forme úverov.
Od tohto roku došlo k zvyšovaniu dane z nehnuteľností vo všetkých krajských mestách na Slovensku, ako aj vo väčšine menších miest a obcí. V krajských mestách sa zvýšenie daní pohybuje od 25 % až do 180 %. „V dôsledku pandémie utrpeli podnikatelia v gastro sektore dramatické výpadky príjmov. Okrem obmedzených príjmov majú pritom stravovacie zariadenia zvýšené náklady na dezinfekciu a hygienu,“ dôvodia zástupcovia gastro sektora. A navrhujú, aby samosprávy zvážili aj zníženie dane z nehnuteľnosti na úroveň roku 2019. „Podnikatelia v stravovacích službách sú prispievateľmi aj do rozpočtov samospráv miest a obcí, v ktorých podnikajú, prostredníctvom dane z nehnuteľnosti a platieb za využívanie letných terás,“ dodávajú zástupcovia prevádzok.
Prvá pomoc od vlády, ktorá už bola schválená, je pre veľkú časť podnikov v segmente gastronómie stále len ťažko dosiahnuteľná, upozorňujú prevádzky. Pomoc zo strany samospráv je preto nevyhnutná a ľudská. „Sme pripravení spolupracovať pri hľadaní najefektívnejších riešení pre výzvy, ktoré Slovensku prináša COVID-19,“ dodávajú zástupcovia gastro sektoru. A to i napriek tomu, že práve tento segment je v dôsledku zatvorenia všetkých gastro prevádzok počas prvej vlny pandémie na jar a nových obmedzení prijatých vládou v posledných týždňoch bez perspektívy zlepšenia v dohľadnej dobe. Jediným možným zdrojom príjmu sú jedlá či nápoje predávané cez donášku kuriérom, tieto však predstavujú len zlomok bežných príjmov za normálnych podmienok.
Signatári listu:
Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska Asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd Iniciatíva Zachráňme gastro! Pomáhame si – gastro v korone Pomoc pre gastro Potravinárska komora Slovenska Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora Slovenské združenie výrobcov piva a sladu Slovenský zväz kuchárov a cukrárov Slovenský zväz spracovateľov mäsa Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska