Banka mala najnižší úrok na slovenskom trhu. Teraz hypotéky opäť zdražuje

UniCredit Bank, ktorá na Slovensku pôsobí ako pobočka zahraničnej banky, sa pomaly vracia k vyšším úrokom. Pri hypotekárnom úvere zvýšila úrok z pôvodných 0,39 percenta na 0,49 percenta s trojročnou fixáciou. Pôvodné zníženie bolo najnižšie v histórii samotnej banky, ale aj slovenského hypotekárneho trhu. Medzičasom však úroky znižovali aj Prima banka a Fio banka.

10.11.2020 12:04
debata (3)

UniCredit Bank okrem toho zvyšuje aj úrok pri desaťročnej fixácii. Ten stúpne z pôvodných 0,89 percenta na 0,99 percenta. Na zvyšovanie úrokov upozornil portál Finančný kompas. Pri najnižšom úroku od tejto banky však musia klienti splniť aj isté podmienky.

Napríklad úrok 0,49 percenta platí pri úvere do 80 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti len s tým, že si klient uzatvorí poistenie schopnosti splácať úver. Okrem toho si musí nechať na jej účet posielať 1,5-násobok splátky úveru. Bez poistky úrok pri fixácii na tri roky poskočí na úroveň 0,79 percenta.

To môže v konečnom dôsledku hypotéku predražiť. Preto si treba pri úveroch všímať skôr ročnú percentuálnu mieru nákladov, ktorá zahŕňa všetky náklady spojené s úverom. Banka však pri splnení všetkých podmienok preplatí žiadateľovi ocenenie nehnuteľnosti. Pri byte však maximálne do výšky 150 eur a pri rodinnom dome do 210 eur.

Konkurenčný boj

Na pôvodnú jesennú výzvu UniCredit Bank medzičasom reagovala aj Prima banka. Úrok pri hypotéke znížila na 0,4 percenta. Viazanosť pri tomto úroku je 40 mesiacov. Táto ponuka sa s konkurenciou ťažšie porovnáva, keďže si banka zvolila netradičné určovanie fixácie podľa mesiacov.

Banky totiž zvyknú ponúkať fixáciu v rokoch. Prima banka sa tak chce zrejme marketingovo odlíšiť od konkurencie. Tento úrok si banka navyše nepodmieňuje poistením schopnosti splácať úver. Tak ako v prvom prípade ho poskytuje pri hypotékach do 80 percent z hodnoty nehnuteľnosti.

K ponukám sa najnovšie pridala aj Fio banka. Ide o menšiu banku, ktorá na Slovensku tiež pôsobí ako pobočka zahraničnej banky. Úrok pri jednoročnej a trojročnej fixácii znížila na úroveň 0,38 percenta. Háčik je v tom, že skutočný úrok je v banke na úrovni 0,43 percenta. Ten si potom klient môže znížiť o rôzne zľavy.

Napríklad o 0,4 percenta sa úroková sadzba zníži vtedy, ak si klient hypotéku refinancuje. Pri kúpe nehnuteľnosti ročný úrok klesne o 0,3 percenta. Tieto zľavy sú dostupné len pre hypotéky do 80 percent hodnoty bytu či nového domu. Klient bude mať nižší úrok aj pri poistení schopnosti splácať úver. Ďalšia zľava je desatina percenta, ak je suma úveru viac ako 40-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #úroky #UniCredit Bank