Priemyselná výroba zostala v septembri na úrovni spred roka

Priemyselná produkcia na Slovensku bola v septembri medziročne nižšia už len o 0,2 %. Podľa Štatistického úradu SR to bol najnižší medziročný pokles za posledných osem mesiacov. Výroba dopravných prostriedkov bola mierne vyššia. Medziročné oživenie sa prejavilo v siedmich z 15 zložiek priemyslu rovnako ako v auguste.

10.11.2020 10:53 , aktualizované: 14:27
debata

Najvýznamnejšie celkový výsledok produkcie ovplyvnil pokles vo výrobe elektrických zariadení o 7,5 % a vo výrobe strojov o 6,1 %. Po štyroch mesiacoch vysokých rastov spôsobených minuloročnou odstávkou u jedného z producentov nastal pokles aj vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,9 %. Pokles o viac ako 10 % sa prejavil v dvoch zoskupeniach odvetví s nižším podielom na produkcii priemyslu, a to vo výrobe textilu a kože o 21,2 % a vo výrobe chemikálií o 14,2 %.

Súčasne celkovú produkciu ovplyvnil rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 0,3 %. „Nejde síce o najvýraznejšie tempo, ale na druhej strane práve automobilový priemysel hrá na Slovensku kľúčovú rolu v priemyselnej výrobe či zahraničnom obchode,“ hovorí analytička Wood & Company Eva Sadovská. Vyššiu produkciu ako v septembri 2019 zaznamenali tiež v dodávke elektriny a plynu o 13,4 %, výrobe drevených výrobkov o 17,8 % a v ťažbe a dobývaní o 13,3 %.

Podľa Sadovskej bude najbližší vývoj závisieť aj od toho, ako sa s druhou vlnou pandémie vysporiada zvyšok Európy. „Slovensko je malá, otvorená a proexportne orientovaná ekonomika. Jej vývoj veľmi závisí práve od zahraničného obchodu, od záujmu našich zahraničných obchodných partnerov o naše produkty. Veľká časť našej priemyselnej výroby putuje do zahraničia a tak objem produkcie závisí od záujmu našich obchodných partnerov – tiež ovplyvnených pandémiou COVID-19 či recesiou v ich ekonomikách,“ dodáva.

Podľa analytika UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomíra Koršňáka by negatívne efekty druhej vlny pandémie na výkon priemyslu mohli byť miernejšie ako počas prvej jarnej vlny. Viaceré indikátory dôvery v priemysle nateraz ukazujú relatívne väčšiu odolnosť priemyslu voči rozbiehajúcej sa pandémii ako počas prvej vlny, hoci októbrové prieskumy ešte nemuseli efekt druhej vlny plne zachytiť.

Priemyslu by mohla pomáhať aj jemnejšia forma obmedzení počas druhej vlny, keď európske krajiny už zvyčajne nepristupujú k úplnej uzávere hraníc (a nespomaľujú tak i cezhraničné tovarové toky). Akokoľvek druhá vlna pandémie predsa len čiastočne zasiahne aj priemysel, minimálne spomalí jeho zotavovanie, pravdepodobnejšie však budeme môcť opäť pozorovať mierny pokles produkcie," dodal Koršňák.

V pondelok Štatistický úrad zverejnil aj údaje o zahraničnom obchode za september 2020. Vývoz bol opäť vyšší ako dovoz a to sa podpísalo pod prebytok, ktorý bol druhý najvyšší za viac ako desaťročie. Dôvodom bol pomerne rýchly rast vývozu práve v kategórii stroje a prepravné zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #pandémia