Železnice Slovenskej republiky zaplatia za stravovacie karty firme známeho veľkopodnikateľa takmer 30 miliónov eur

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) za občerstvenie a stravovacie služby pre svojich zamestnancov zaplatia takmer 30 miliónov eur opäť bratislavskej firme GGFS, ktorá už dlhšie pôsobí v gastro biznise. Jedným z troch konečných užívateľov výhod, teda vlastníkov tejto firmy, je veľkopodnikateľ Ivan Kmotrík. Ako píše webový portál NašaDoprava.sk, v tesnom súboji o zákazku na elektronické stravovacie karty za desiatky miliónov eur uspela v konkurencii viacerých uchádzačov opäť spomínaná spoločnosť.

09.11.2020 09:29
debata (30)

ŽSR v rámci tendra na zabezpečenie občerstvenia a stravovacích služieb zamestnancov na Slovensku podpísali rámcovú dohodu s vybraným dodávateľom zatiaľ na hlavnú časť, a to na dodanie elektronických stravovacích kariet. Za tri roky predpokladajú za to zaplatiť maximálne 29,64 milióna eur bez DPH. V časti verejnej súťaže na elektronické karty predložila GGFS najnižšiu cenovú ponuku 28,89 milióna eur bez DPH. V dodávaní stravovacích kariet tak bude pokračovať ďalšie tri roky, keďže túto službu ŽSR poskytovala už od roku 2017 za takmer 22 miliónov eur bez DPH.

Maximálna suma kontraktu pre GGFS nemusí byť podľa hovorkyne ŽSR Rii Feik Achbergerovej vyčerpaná. „Zdôrazňujeme, že ide o rámcovú dohodu a závisí na objednávkach zo strany ŽSR, aký objem z dohody bude vyčerpaný. S firmou GGFS neplánujeme uzatvoriť ďalšie čiastkové zmluvy,“ dodala pre portál NašaDoprava.sk. ŽSR nemôžu podľa nej dopredu zadefinovať, v akom množstve budú služby využívať. Dodávateľ bude preto priebežne zabezpečovať sprostredkovanie stravovania formou elektronických stravovacích kariet na základe mesačných objednávok ŽSR.

Železnice zaplatia Kmotríkovej firme za štvoreurový „gastrolístok“ 3,89 eura. Počas trvania dohody a pri maximálnom čerpaní sumy tak môžu podľa hovorkyňe ŽSR ušetriť spolu skoro 750-tisíc eur. Verejnú súťaž vyhlásili železničiari v júni. Celkovú hodnotu zákazky odhadovali na 30,4 milióna eur bez DPH za tri roky poskytovania služieb. Najväčšia časť tendra na elektronické stravovacie karty mala predpokladanú cenu 29,64 milióna eur bez DPH.

ŽSR majú v súčasnosti 13 635 zamestnan­cov. V tomto roku predpokladajú vynaložiť na stravovanie svojich zamestnancov 9,88 milióna eur, čo znamená 2,47 milióna straveniek po štyri eurá. „Príspevok zamestnávateľa bude v predpokladanom objeme 5,43 milióna eur a spolu s príspevkom zo sociálneho fondu bude v celkovom objeme 6,13 milióna eur,“ podotkla Feik Achbergerová.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ŽSR #stravovanie