Buffetta dobehla koronakríza. Jeho firme sa výrazne prepadol zisk

Konglomerát amerického investora Warrena Buffetta zaznamenal v 3. kvartáli pokles prevádzkového zisku takmer o tretinu. Spoločnosť zároveň uviedla, že pandémia nového koronavírusu bude tlačiť na jej výsledky aj naďalej, napriek tomu, že čistý zisk prudko vzrástol, keď firmu podporili zisky z investícií.

08.11.2020 17:38
Berkshire Hathaway Results Foto:
debata (3)

Prevádzkový zisk dosiahol v 3. kvartáli 5,48 miliardy amerických dolárov, čo je v prepočte zhruba 4,62 miliardy eur. Medziročne to predstavuje pokles o 32 percent. Niektoré oblasti sa z jarného prepadu stihli zotaviť, na druhej strane, nástup druhej vlny nového koronavírusu, hurikány a nízke úrokové sadzby zasiahli do výsledkov poisťovacieho biznisu či do biznisu Precision Castparts, výrobcu komponentov pre lietadlá.

Čistý zisk Berkshire Hathaway však vzrástol o 82 percent na 30,1 miliardy dolárov, k čomu prispelo výrazné zvýšenie hodnoty investičného portfólia konglomerátu, uviedla agentúra AP. Tržby klesli o tri percentá na približne 63 miliárd dolárov, výsledok však prekonal očakávania trhov. Podľa analytika investičnej spoločnosti Edward Jones Jima Shanahana je takýto pokles vzhľadom na súčasnú situáciu v ekonomike a na trhoch mimoriadne dobrý.

„Myslím si, že nenájdeme veľa firiem, ktoré by zaznamenali iba mierny pokles tržieb,“ povedal Shanahan. Spoločnosť okrem toho v 3. kvartáli spätne odkúpila akcie za rekordných 9,3 miliardy dolárov. V 2. štvrťroku odkúpila akcie za 5,1 miliardy dolárov, čo znamenalo predchádzajúci rekord.

Od začiatku tohto roka tak Buffettov konglomerát uskutočnil spätný odkup akcií v celkovej hodnote 16 miliárd dolárov. Navyše, odhaduje sa, že za minulý mesiac Berkshire Hathaway odkúpila svoje akcie minimálne za 2,3 miliardy dolárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #Warren Buffett #koronakríza