Milión pollitrákov piva vyšlo nazmar. Podniky ho už vymieňajú

Aj pivo sa vie pokaziť. Podnikom tak nezostalo nič iné len pivo po dátume spotreby tak povediac „vyliať“.

07.11.2020 08:06
debata (4)

Plzeňský prazdroj expirované pivo v sudoch a tankoch postupne vymieňa za nové. „Zatiaľ čo na jar sme vymenili približne 4000 hektolitrov piva v sudoch, počas druhej vlny to už teraz odhadujeme na zhruba 1000 hektolitrov, čo predstavuje dokopy vyše milióna nevypitých veľkých pív,“ hovorí obchodný riaditeľ pre prevádzky a reštaurácie spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko Branislav Kubiš. Predpokladá však, že toto číslo môže ešte rásť. Veľká časť pivných zásob v podnikoch exspiruje neskôr v tomto roku. „Podnikom sme dodali manuály, ako správne zakonzervovať výčapné zariadenie a pomáhame tiež dodržiavať hygienické pravidlá,“ hovorí Kubiš.

Po týždňovom lockdowne sa konečne môže trocha nadýchnuť aj gastro, no otvorené terasy nestačí na to, aby prevádzky prežili, upozorňuje Kubiš. Ohrozených je podľa neho naďalej 2 400 ľudí zo 677 podnikov. „K minulému utorku 27.10. bolo zo 6600 našich partnerských prevádzok otvorených iba 480, čo je len niečo cez 7 percent,“ hovorí Kubiš. Z viac ako tisíc prevádzok, ktoré Plzeňský prazdroj kontaktoval až 641 uviedlo, že je v ohrození.

„Uvedomujeme si, že prevádzky v nasledujúcich mesiacoch čaká mimoriadne zložité obdobie, počas ktorého o ich existencii bude rozhodovať aj to, ako sa k novým pravidlám postavia ľudia a či na terasy budú ochotní prísť,“ hovorí Kubiš. Plzeňský prazdroj ukončil opätovné aktívne vymáhanie pohľadávok, zrušil minimálnu veľkosť objednávky a prepláca dobropisy. A spoločne so Slovenským združením výrobcov piva a sladu hľadá riešenia ako sektoru pomôcť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #pandémia #expirácia