Rast tržieb maloobchodu sa v septembri zrýchlil

Po naštartovaní v letných mesiacoch sa tempo rastu tržieb v maloobchode v septembri ešte zrýchlilo. Celkový medziročný rast dosiahol 5,8 %, čo bolo podľa Štatistického úradu SR najviac od októbra 2018. Tržby prekonali minulý rok takmer vo všetkých činnostiach maloobchodu. Hlboko pod úrovňou minuloročných tržieb naďalej ostali tržby v ubytovaní, mierne zaostávali za minulým rokom aj tržby v predaji a oprave motorových vozidiel.

05.11.2020 09:08
debata (2)

Septembrové tržby rástli v siedmich z deviatich sledovaných činností maloobchodu. Najvýznamnejšie to bolo v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach, ako sú hypermarkety a supermarkety, kde boli medziročne vyššie o 8,6 %. Významný bol aj medziročný nárast v maloobchode mimo predajní stánkov a trhov, ktorých tržby sa zvýšili o 18,9 %, čo bolo najviac od januára minulého roku.

Prvýkrát po šiestich mesiacoch poklesu sa zvýšili celkové tržby v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach, a to o 0,6 %. Vplyv na túto položku mali podľa úradu dlhodobo nižšie jednotkové ceny pohonných hmôt, rast tržieb bol spojený najmä s rastom predaného objemu. Pod úrovňou minuloročných tržieb boli už len dve činnosti maloobchodu.

V maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach bol septembrový pokles o 10,7 % druhý najväčší v tomto roku. Tržby sa znížili aj v maloobchode v stánkoch a na trhoch. V septembri medziročne klesli o 32 %, pričom v poklese sú od konca minulého roka.

Od začiatku roka sa v medziročnom poklese naďalej držali aj tržby v predaji a oprave motorových vozidiel, v septembri boli nižšie o 9 %. Znížili sa v predaji motorových vozidiel o 9,8 % a v predaji dielov a príslušenstva motorových vozidiel o 15,7 %. Tržby v oprave a údržbe motorových vozidiel boli vyššie o 9,6 %.

Vo veľkoobchode tržby medziročne rástli štvrtý mesiac po sebe, v septembri sa zvýšili o 3,9 %. Pokles tržieb v ubytovaní bol v septembri tohto roka v porovnaní so septembrom 2019 na úrovni 29,4 %. Tržby reštaurácií a pohostinstiev boli v septembri medziročne vyššie o 3 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #tržby