O ochranu pred veriteľmi v októbri žiadalo viac firiem

V októbri súdy povolili dočasnú ochranu 34 podnikateľom, celkovo ju využíva 272 subjektov, najviac z oblasti malo- a veľkoobchodu.

03.11.2020 13:28
firma, nebankovka, pôžička, banka, Foto:
Záuem firiem o ochranu pred veriteľmi v októbri stúpol.
debata

V októbri rozhodli súdy o poskytnutí dočasnej ochrany podnikateľov pred veriteľmi pre 34 podnikateľských subjektov. Na základe vlastnej žiadosti zároveň zrušili ochranu šiestim spoločnostiam a piatim firmám túto formu štátnej pomoci zrušil samotný súd. Ako ďalej vyplýva zo štatistík analytickej spoločnosti CRIF SK, od 12. mája do konca októbra tak dočasnú ochranu využívalo celkovo 272 podnikateľov, čo je o 9,24 % viac ako na konci predchádzajúceho mesiaca. Od začiatku poskytovania dočasnej ochrany pritom súdy rozhodli o dočasnej ochrane celkom pre 317 firiem, ale 36 z nich ju zrušili na základe vlastnej žiadosti a deviatim ju zrušili súdy na základe vlastného rozhodnutia.

„Po tom, čo ukončenie dočasnej ochrany podnikateľov pred veriteľmi štát presunul na koniec roka 2020, bol počet rozhodnutí súdov o jej povolení v októbri prvýkrát vyšší, než v predchádzajúcom mesiaci. Kým v septembri súdy povolili dočasnú ochranu 27 podnikateľom, v októbri počet rozhodnutí vzrástol o 25,93 %,“ uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková. Podľa obratu, ako aj aj počtu zamestnancov bola najväčšou spoločnosťou, ktorá dočasnú ochranu podnikateľov pred veriteľmi začala využívať v októbri, firma Yvex, s.r.o., so sídlom v Bratislave, ktorá poskytuje ubytovacie a stravovacie služby.

Najpočetnejšiu skupinu, ktorá dočasnú ochranu využíva, tvorí 57 podnikateľov, ktorí sa venujú veľkoobchodu a maloobchodu a oprave motorových vozidiel a motocyklov. Za ňou nasleduje 34 subjektov z oblasti stavebníctva a 31 z priemyselnej výroby. Najviac dotknutých spoločností sídli v Bratislavskom a v Banskobystrickom kraji, naopak najmenej v Nitrianskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji. Z celkového počtu podnikateľov, ktorí využívajú dočasnú ochranu, majú výrazne najväčší podiel právnické osoby podnikatelia.

debata chyba
Viac na túto tému: #dočasná ochrana #ochrana pred veriteľmi