Prieskum ukázal, že pekárne prišli v priemere o 3,5 percenta zamestnancov. Väčšina z nich bola buď pozitívne testovaná, alebo v priamom kontakte s infikovanou osobou. „Dobrovoľnú karanténu, a teda neúčasť na testovaní, si zvolilo ani pol percenta pracovníkov,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Celoplošné testovanie tak výrazne neovplyvnilo chod prevádzok a zásobovanie čerstvými pekárenskými výrobkami. Väčšina pekárenských spoločností výpadok zamestnancov riešila presunom pracovníkov z iných zmien, zlúčením rozvozových liniek či obmedzením sortimentu. Slovenské pekárne pripomínajú, že podporili celoštátne testovanie.
Zároveň žiadajú, aby sa v testovaní pokračovalo, nakoľko to môže mať podľa nich pozitívny efekt na zachytenie väčšieho množstva pozitívnych a infekčných pracovníkov. „Plne podporujeme ideu mobilných testovacích stanov zriadených v okresoch, ktoré by obyvateľstvu slúžili na pretestovanie aj mimo celoštátneho testovania,“ tvrdí Lopúchová.
Dodala, že viacerí pekári si testovali svojich zamestnancov sporadicky už od začiatku epidémie vo vlastnej réžii a plne si ich hradili. Preto by podľa jej slov uvítali, ak by sa toto finančne výhodnejšie testovanie umožnilo aj pekárom a ostatným potravinárom, ideálne pod gesciou štátu.