Celoplošné testovanie firmy neodstavilo. Ale už nehovorte o tvrdom lockdowne, odkazujú vláde

Keďže pozitívne testovaných obyvateľov po celoplošnom testovaní na prítomnosť nového koronavírusu je okolo jedného percenta, v odvetviach nenastal výraznejší výpadok. Myslí si to výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Serina. Faktom je podľa neho aj to, že vláda zamestnancov k otestovaniu donútila a splnenie tejto povinnosti si poistila aj udelením práva zamestnávateľom nahliadnuť do negatívneho testu zamestnanca.

02.11.2020 12:10 , aktualizované: 14:45
debata (6)

Ako dodal Serina, firmy aktuálne plánujú výrobu ako v krízovej situácii. „To znamená, že nevyhnutne nutné linky a kapacity zabezpečujú dvoma aj troma náhradnými zmenami, a to, čo nemusí bežať tých desať dní, pôjde na minimum,“ spresnil pre TASR.

Na margo dohody zamestnávateľov s pracovníkmi, ktorí sa z nejakých dôvodov nezúčastnili na testovaní a platí pre nich teda zákaz vychádzania uviedol, že predovšetkým treba odmietnuť nátlakový naratív, ktorý šíri vláda a niektorí zamestnávatelia na túto vlnu naskočili.

„Nie je možné prepustiť zamestnanca, ak sa ‚dobrovoľne‘ nedal testovať, je to prekážka z dôvodu všeobecného záujmu a zákon na to pamätá,“ vysvetlil Serina s tým, že ak zamestnanec na testoch nebol, platí pre neho zákaz vychádzania do 8. novembra a má nárok na neplatené voľno.

„Ak chce, môže si čerpať dovolenku, prípadne náhradné voľno, ak ho má z minulosti. Taktiež môže pracovať z domu. Nešikanoval, nekriminalizoval a nedehonestoval by som zamestnancov len preto, že sa na tejto podivnej akcii nezúčastnili,“ zhodnotil Serina.

Podľa neho bolo celé testovanie organizované v chaose, nasilu a pod hrozbou trestov a zákazov. Dodal, že to nie je v súlade s demokratickými tradíciami, ústavnými princípmi, ktoré by mali v našej krajine platiť.

„Fakt, že sa pracovník na testovaní nezúčastnil, neznamená vo vzťahu k zamestnávateľovi nič,“ dodal.

Firmy špekulovali…

Niektoré firmy ešte pred celoplošným testovaním svojich zamestnancov upozorňovali, že ak sa ho nezúčastnia, následný zákaz chodiť do práce im neospravedlnia. Ako ďalej uviedli, neospravedlnené absencie v práci budú považovať za porušenie pracovnej disciplíny v takom rozsahu, za ktorý je firma oprávnená ukončiť pracovný pomer s dotknutým zamestnancom.

„V danom prípade ide podľa nášho názoru o prekážku v práci na strane zamestnanca v zmysle paragrafu 136 odsek jeden Zákonníka práce,“ odvoláva sa na platnú legislatívu advokátska kancelária Ružička and Partners. Advokáti tvrdia, že firma v týchto prípadoch musí ľuďom poskytnúť pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas, ktorý sa týka napríklad plnenia občianskych povinností.

A to sa týka aj povinnej karantény, v ktorej sa zamestnanec ocitol kvôli neúčasti na dobrovoľnom celoplošnom testovaní. Občianska povinnosť je totiž aj ochrana verejného zdravia. Zamestnávatelia by tak mali ľuďom poskytnúť minimálne neplatené voľno a absenciu v práci im ospravedlniť. Počas neplateného voľna však zamestnanec nemá nárok na mzdu a firma mu za tento čas neplatí ani sociálne a zdravotné poistenie. Firma ho však nemôže prepustiť.

„Výpoveď by bola nezákonná a zamestnávateľ by mohol čeliť súdnym konaniam o neplatnosť skončenia pracovného pomeru,“ hovorí advokát Ján Sopiak z advokátskej kancelárie Staněk Vetrák & Partneri. Podľa hovorkyne Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) Miriam Filovej mali firmy ešte pred víkendom opodstatnené obavy z výsledkov celoplošného testovania, kde zo dňa na deň mohlo v karanténe skončiť väčšie množstvo kľúčových zamestnancov.

„Vzhľadom na výsledky, ktoré vykazuje celoplošné testovanie, kde sa pohybuje nákaza u nízkeho percenta ľudí, konštatujeme, že v žiadnom odvetví neevidujeme výrazný výpadok pracovných síl a chod firiem je v plynulom režime,“ potvrdila Filová.

…ale aj motivovali

Ako vyzdvihol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov (APZ) Andrej Lasz, zamestnávatelia často svojich pracovníkov motivovali, aby sa na testovaní zúčastnili. „Firmy postupovali individuálne na základe vlastného uváženia dostupných možností,“ uviedol na margo toho, ako sa firmy zachovali k zamestnancom, ktorí sa na testovaní nezúčastnili.

Vo výrobných firmách väčšinou práca z domu nie je možná, priemyselné firmy sa preto s takýmito zamestnancami dohodli na čerpaní dovolenky alebo neplatenom voľne. „Môžeme však potvrdiť, že prevládala snaha dohodnúť sa. Rozviazanie pracovného pomeru je krajným riešením, ktorému sa zamestnávatelia snažia vyhnúť,“ uzavrel.

Firmy však budú postupovať podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR). Podľa nej zamestnávateľ môže od pondelka od 5. hodiny ráno požadovať od osôb doklad o negatívnom teste na ochorenie Covid-19. „Ak sa osoba nebude môcť preukázať príslušným dokladom, prevádzkovateľ a zamestnávateľ jej musí vstup zakázať,“ potvrdila hovorkyňa APZ Silvia Šeptáková.

Podľa Filovej aj podľa stanoviska Právnickej fakulty Univerzity Komenského majú zamestnávatelia právo na to, aby im zamestnanec po celoplošnom testovaní preukázal, že má negatívny test na Covid-19, či už z celoplošného testovania alebo z iného schváleného testovania. Firmy teraz dúfajú, že výsledky celoplošného testovanie odvrátia úvahy o takzvanom lockdowne.

Podľa Filovej už len samotné úvahy a vyhlásenia politikov na túto tému majú negatívny dopad na obchodné vzťahy, kedy môžu byť v dôsledku neistoty rušené aj vzájomné kontrakty. „Už v prvej vlne pandémie boli mnohé podniky svojimi odberateľmi upozornení, že pri neplnení objednávok na sto percent pristúpia k penalizácii v plnom zmluvnom rozsahu až po prerušenie a ukončenie spolupráce s okamžitou platnosťou,“ tvrdí.

Firmy žiadajú, že ak bude nutné zaviesť aj druhé kolo testovania, chcú, aby sa konalo len v nevyhnutných regiónoch, kde sa preukázali ohniská nákazy.

Vo vlastnej réžii

Niektoré firmy, ktoré sú napríklad súčasťou kritickej infraštruktúry zorganizovali testovanie vo vlastnej réžii. Jednou z nich bola aj bratislavská rafinéria Slovnaft. „Na dvoch odberných miestach v rafinérii sa otestovalo 2 155 ľudí, ďalší využili verejné miesta,“ informovala rafinéria v tlačovej správe. Z celkového počtu zhruba 3 400 zamestnancov oznámilo pozitívny výsledok desať ľudí, čo je necelých 0,3 percenta.

Slovnaft na príprave testovania spolupracoval so štátom, od ktorého obdržal antigénové testy. Zdravotníkov si spoločnosť zabezpečila sama a ako dobrovoľníci sa zapojili aj samotní zamestnanci. Na priebeh testovania dohliadal zástupca ministerstva obrany. Otestovať sa mohli všetci zamestnanci z výrobnej zóny aj z administratívy, ktorí o to prejavili záujem. Rafinéria mala pre prípad vysokého počtu pozitívnych prípadov pripravený aj záložný plán.

„Ak by testovanie preukázalo ochorenie Covid-19 u kritických zamestnancov v rámci výroby, boli vopred vytvorené záložné tímy, ktoré dokážu ďalej zabezpečiť prevádzku rafinérie. Ich nasadenie v súčasnosti nie je nutné, vzhľadom k vývoju situácie ale zostávajú v pohotovosti,“ tvrdí Slovnaft. Firma už priebežne testovala svojich zamestnancov na prítomnosť koronavírusu a od začiatku pandémie urobila viac ako 13-tisíc PCR testov.

Svojich zamestnancov otestovala aj automobilka Volkswagen Slovakia. V závode bolo v priebehu štyroch zmien otestovaných viac ako 10 600 ľudí, z ktorých bolo približne 1,33 percenta pozitívne testovaných na Covid-19. „Treba podotknúť, že čísla pozitívnych zohľadňujú vo významnej miere aj zamestnancov partnerských firiem,“ potvrdila pre denník Pravda hovorkyňa automobilky Lucia Kovarovič Makayová s tým, že výroba nie je ohrozená.

Výroba pokračuje bez výpadkov aj v žilinskej Kia Motors Slovakia, ktorá si zamestnancov netestovala na vlastnú päsť. „Miera pozitivity zamestnancov nášho závodu bola na úrovni regionálneho priemeru,“ potvrdil hovorca žilinskej automobilky Ján Žgravčák.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #test #testovanie #koronavírus #karanténa