Pandémia zatiaľ zásadne nezasiahla úverový trh na Slovensku

Úverový trh na Slovensku zatiaľ nebol zásadným spôsobom zasiahnutý pandémiou nového koronavírusu. Jej príznaky sa začínajú prejavovať pri úverovaní len postupne. Konštatuje to Národná banka Slovenska (NBS) vo svojom najnovšom Štvrťročnom komentári k politike obozretnosti na makroúrovni.

31.10.2020 11:05
debata

Úvery poskytnuté súkromnému sektoru síce pokračovali v kontinuálnom zmierňovaní svojho rastu aj v druhom štvrťroku tohto roka, s medziročným tempom 5,9 % si však aj naďalej udržali šiesty najrýchlejší rast medzi krajinami Európskej únie (EÚ). „Výraznou mierou sa pod tento trend podpísal vývoj pri úveroch domácnostiam, ktoré v auguste 2020 medziročne rástli na úrovni 6,6 %. Pomerne dynamický 9,2-percentný medziročný rast si napriek istej miere sprísnenia úverových štandardov zachovali úvery na bývanie,“ konštatuje NBS. Pokračoval však trend prepadu spotrebiteľských úverov, ktoré zaznamenali najvýraznejší medziročný prepad vo svojej histórii, a to na úrovni 5,3 %.

Priemerné úrokové sadzby pri úveroch domácnostiam sa po dlhšom období kontinuálneho poklesu nástupom koronakrízy postupne stabilizovali pri úveroch na bývanie na úrovni 1,2 % a pri spotrebiteľských úveroch zaznamenali dokonca mierny rast na úroveň 8,4 % v auguste tohto roka.

Úvery podnikovému sektoru si aj v druhom štvrťroku a v úvodných mesiacoch tretieho štvrťroka zachovali tempo rastu, keď v auguste medziročne rástli o 4,3 %. Nadviazali tak na trend stabilizovaného vývoja nastúpený už približne pred rokom a pol. „Nástup koronakrízy sa najvýraznejšie prejavuje v štruktúre úverov poskytnutých podnikovému sektoru, keď vplyvom výpadku tržieb podnikov a ich zvýšenej potrebe financovania sa významne vzrástol záujem o prevádzkové úvery,“ priblížila NBS.

Na druhej strane sa však dopyt po investičných úveroch znížil. „V dôsledku silnej kontrakcie ekonomiky a prepadu tržieb podnikového sektora v druhom štvrťroku 2020 sa vývoj úverov podnikovému sektoru odpútal od vývoja jeho fundamentov, pričom k zachovaniu tempa rastu úverov pôsobil aj faktor zvýšenej potreby likvidity zo strany podnikov,“ doplnila NBS.

K sprísneniu úverových podmienok pristúpili po nástupe koronakrízy takmer všetky banky, avšak bez výraznejšieho vplyvu na rast úverov.

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #koronakríza