Banky zaplačú. Za posledných deväť mesiacov sa im výrazne prepadli zisky

Bankám na Slovensku klesla ziskovosť aj ku koncu septembra. Tempo medziročného poklesu sa však v porovnaní s augustom spomalilo, a to z úrovne 43,1 percenta na 36,9 percenta. Deväťmesačný zisk tak podľa údajov Národnej banky Slovenska predstavoval 313,4 milióna eur. Čisté úrokové výnosy, ktoré tvoria najväčšiu časť výnosov bankového sektora, poklesli o 4,3 percenta na 1,244 miliardy eur.

30.10.2020 14:40
študent, lietajúce peniaze, bankovky, bohatstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Hlavný vplyv na poklese zisku mala podľa Marcela Lazniu zo Slovenskej bankovej asociácie zvýšená tvorba opravných položiek a bankový odvod, ktorý banky uhrádzali do júna 2020. Za deväť mesiacov banky zvýšili tvorbu opravných položiek a rezerv v medziročnom porovnaní viac ako 2,5-násobne. Dôvodom tohto vývoja je podľa Lazniu príprava bánk na možný rast zlyhaných úverov v blízkej budúcnosti. Tie sa aktuálne pohybujú na úrovni 2,7 percenta.

Najväčšou neznámou je podľa národnej banky vývoj kvality portfólia po ukončení odkladu splácania úverov, ktorý sa naplno prejaví v období od konca roka 2020 po koniec prvého štvrťroka 2021. Okrem nákladov na kreditné riziko banky budú musieť dodatočne zohľadniť aj prípadné odúčtovanie úrokových výnosov pri klientoch, ktorí neboli schopní po ukončení odkladu opätovne začať splácať svoj úver.

Pre banky na Slovensku platí, že svoju dividendovú politiku obmedzia najviac do objemu čistého zisku za daný rok zníženého o sumu rovnú 0,2 percenta vybraných pasív. Uvedené má za cieľ posilniť vlastné zdroje bánk do takej miery, aby pokryli kapitálové náklady spojené s financovaním ekonomiky. Odolnosť bankového sektora je podľa národnej banky kľúčová.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #zisk #prepad