Gastropodnikatelia píšu list premiérovi. Žiadajú o online stretnutie

Podnikatelia z gastro sektora žiadajú stretnutie s premiérom Igorom Matovičom (OľaNO) online. Zástupcovia reštaurácií podporujú snahy, ktorých cieľom je minimalizovať šírenie koronavírusu avšak prijaté opatrenia majú zásadný dopad na dôležitý segment slovenskej ekonomiky. Opatrenia majú najsilnejší dopad na prevádzky stravovania u nás. „Sme presvedčení, že počas pandémie je nevyhnutné chrániť nielen ľudské životy, ale aj živobytia,“ píšu v otvorenom liste premiérovi. Aj keď prvá vlna vládnej pomoci bola ohlásená, ale pre väčšiu časť podnikov v gastro sektore bola ťažko dosiahnuteľná.

26.10.2020 12:46
debata (14)

Gastro sektor zamestnáva 53-tisíc ľudí vo viac ako 12-tisíc reštauračných podnikov. V súvisiacich odvetviach gastro sektor podporuje zamestnanosť viac ako 41-tisíc ľudí. „Každé 1 euro vynaložené týmto odvetvím vytvorí ďalších 1,22 eura v dodávateľskom reťazci. Slovenský gastrosektor tak má celkovú pridanú hodnotu k HDP vo výške 1,4 mld. eur,“ upozorňujú v liste zástupcovia reštaurácií.

Na kritickú situáciu ukazuje aj prieskum Slovenského združenia výrobcov piva a sladu realizovaný počas leta. Kedy v mesiacoch júl a august až 56 percent podnikov hlási nižšiu návštevnosť v porovnaní s minulým rokom. Dve tretiny reštaurácií uvádza, že ľudia skôr konzumujú nápoje ako jedlá. 32 percent podnikov očakáva prepad tržieb o polovicu. „Cestou rýchlej a plošnej pomoci sa vydala väčšina európskych krajín, ktoré v súvislosti s pandémiou prijali opatrenia na záchranu gastrosektora,“ píšu ďalej. Iniciatorí listu žiadajú diskusiu s premiérom, nakoľko majú lepší prehľad aj riešenia na pomoc gastro sektoru, ktoré poslúžili aj v zahraničí.

Zástupcovia organizácií pôsobiacich v gastro sektore chcú, aby zodpovedné vládne rezorty spoločne a bezodkladne priniesli rýchle a efektívne riešenia kritickej situácie, ktorá nastala v reštauráciách, pohostinstvách či kaviarňach.

Až dve tretiny kaviarní či reštaurácií ohlasuje zatvorenie prevádzok ak by museli do jari budúceho roka predávať svoje jedla či nápoje na terasách či cez okienko. „Gastrosektor potrebuje rýchlu, hmatateľnú najmä plošnú pomoc štátu,“ píšu premiérovi. Ak vláda nezačne čoskoro konať jediným riešením pre reštaurácie je ukončenie podnikania. Ak by sa podnikatelia rozhodli ukončiť svoje podnikanie utrpí tým nielen podnikateľské prostredie, ale aj štátna pokladnica. V neposlednom rade môže na Slovensku pribudnúť ešte viac nezamestnaných.

Podnikatelia v gastre vidia podporu od štátu v dvoch rovinách. V okamžitej prvej pomoci s cieľom udržať likviditu v sektore a zamestnanosť v gastronómii i súvisiacich segmentoch ekonomiky, a dlhodobej systémovej pomoci na oživenie gastro sektora a naštartovanie spotreby po pandémii. Aj po uvoľnení opatrení musia podnikatelia v stravovacích službách počítať s pretrvávaním dopadov na ich podnikanie, pretože navrátiť dôveru zákazníkov bude trvať ešte dlhé mesiace, uvádzajú v liste.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #Igor Matovič #otvorený list