Veľká časť zamestnancov neprišla v noci do práce

Oravský producent ferozliatin na výrobu ocele, spoločnosť OFZ, má v súvislosti s pilotným testovaním na ochorenie COVID-19 značný výpadok zamestnancov. V noci zo soboty (24. 10.) na nedeľu nenastúpilo do práce 60 percent pracovníkov kritických stredísk. Uviedol to výkonný riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

25.10.2020 16:02
debata (28)

Spoločnosť výpadok pracovnej sily očakávala, snažila sa naň vopred pripraviť preventívnym znížením výroby. „Postupne ako nám začali ľudia vypadávať, sme boli nútení výrobu znížiť až o 40 percent, niekedy aj viac – podľa toho, koľko ľudí sme mali k dispozícii na obsluhu pecí,“ priblížil Klocok.

Tesne pred začiatkom testovania mala spoločnosť výpadok zamestnancov kritických stredísk na úrovni 20 percent. „Keďže vypadávali postupne, dalo sa to zvládnuť. Dnes v noci sme však mali situáciu, keď do práce nenastúpila viac ako polovica zamestnancov. Na jednej zmene ich máme 19, do práce prišlo desať ľudí. Snažíme sa to vykryť v medziach toho, čo nám dovoľuje Zákonník práce, i keď to nie je jednoduché,“ povedal výkonný riaditeľ. Zdôraznil, že takýto stav sú schopní udržať len niekoľko dní.

Veľká väčšina zamestnancov spoločnosti a ich rodín je podľa Klocoka už pretestovaná. Zatiaľ však nemá presné informácie o tom, koľko z nich bolo pozitívnych, prípadne koľko ich neprišlo do práce z nejakého iného dôvodu.

„Hromadný výpadok pracovnej sily pre OFZ znamená reálnu hrozbu, že budeme musieť odstaviť jednu z pecí. To by nás stálo od 250.000 do 500.000 eur. Pokiaľ by došlo k nekontrolovanému odstaveniu výroby, škody by boli nedozerné,“ upozornil výkonný riaditeľ.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanci