Firmy žiadajú testovanie už od 250 zamestnancov

Zamestnávatelia v priemysle sú pripravení prispieť k plynulému priebehu, preferujú testovanie priamo vo firmách. Zamestnávatelia združení v Asociácii priemyselných zväzov navrhujú vláde, aby firmám umožnila plošne testovať, ak zamestnávajú viac ako 250 zamestnancov.

24.10.2020 12:25
debata (12)

Dokopy ide o približne 500 podnikov. Súčasťou návrhu priemyselných zväzov je aj predĺženie časového intervalu na vykonanie antigénových testov na pôde zamestnávateľa, a to už od stredy 28. 10. 2020. Pričom každá firma by individuálne zachovala 7-dňový odstup do ďalšieho plošného testovania obyvateľov.

„Štátu by to výrazne odľahčilo kapacity, nakoľko sa rozprávame o stovkách tisíc občanov Slovenska, ktorí v týchto firmách pracujú a firmy by dokázali ľahšie zladiť testovanie so životom fabriky. Niektorí zamestnávatelia sú ochotní za týmto účelom pozastaviť výrobu na jeden deň,“ upresňuje generálny sekretár Andrej Lasz. Takáto forma by zároveň mnohých ľudí motivovala k absolvovaniu testov, dodáva.

Firmy v tejto súvislosti požadujú, aby im štát zabezpečil potrebné množstvo antigénových testov a zdravotníckeho personálu, respektíve, aby im umožnil využitie zdravotných pracovníkov, ktorých si zabezpečia samy.

Rovnakú požiadavku má aj Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). Takéto testovanie by malo byť uznané za rovnocenné s testovaním, ktoré realizuje ministerstvo zdravotníctva.

Podľa stanoviska SOPK, ktoré poskytla tlačová tajomníčka komory Bibiána Gunišová, by štát mal dať týmto firmám k dispozícii testy už kúpené z peňazí daňových poplatníkov. „Takýmto spôsobom testovania vo firmách s viac ako 250 zamestnancami by sa nielen organizačne odľahčilo celoplošné testovanie, ale zároveň by sa znížila koncentrácia ľudí na jednom mieste počas celoplošného testovania, a tým aj riziko možnej nákazy,“ argumentuje SOPK.

Ako v stredu (21. 10.) informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková, firmy nad 5000 zamestnancov si budú môcť pretestovanie svojho personálu vykonávať vo vlastnej réžii mimo plošného testovania. Antigénové testy im dodá rezort obrany. Podmienkou je, aby spoločnosti výsledky testovania poskytli Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI). Po znížení limitu 5000 zamestnancov volajú viaceré zamestnávateľské združenia.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #testovanie #pandémia