Baláž: Ekonomika prežíva na infúzii štátnych opatrení

O tom, aký vplyv bude mať čiastočný lockdown na ekonomiku, a čo môže spôsobiť plošné testovanie, sa denník Pravda rozprával s ekonómom Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimírom Balážom.

23.10.2020 16:51
debata (14)

Čo spravia nové opatrenia s ekonomikou?

Môžu mať podobný efekt ako na jar. Zatiaľ však nevieme, ako na ne budú reagovať naši zahraniční partneri, ktorí odoberajú naše výrobky. Nateraz sa totiž nezatvárajú výrobné podniky. Čo však neznamená, že nemôžu mať problém s dodávateľskými reťazcami.

Vo štvrtok pre chýbajúce diely prerušila na dve zmeny výrobu automobilka Kia, očakávate, že sa podobné situácie budú opakovať?

Určite áno. Najhoršie by však pre nás bolo, ak by tvrdý lockdown prijali naši hlavní partneri, a teda Francúzi a Nemci. Vtedy by odbyt našich áut, rovnako ako na jar, úplne zamrzol. Naše vnútorné opatrenia by potom boli bezpredmetné, fabriky by sa zastavili samy.

Mnohí sa však boja, že situáciu skomplikuje aj plošné testovanie. Ak naň niektorí nepôjdu a ostanú v dobrovoľnej karanténe, firmy budú mať problém.

Ťažko povedať. V súčasnej situácii je podľa mňa oveľa viac tých, ktorí si vážia, že majú zamestnanie. Nie je najvhodnejšia chvíľa na hľadanie lepšej práce. Ľudia si to uvedomujú a pokiaľ to bude aspoň trochu možné, na testovanie pôjdu. A koniec koncov, firmy spolupracujú s vládou už dlhodobo a svojich zamestnancov preventívne testovali aj doteraz. Je to totiž aj v ich záujme. Keby zistili, že im nejaký zamestnanec hromadne nakazil celú zmenu, museli by všetko zavrieť.

Očakávate pre čiastočný lockdown väčší prepad ekonomiky ako bol avizovaný v septembri?

Nedá sa to predpovedať. Sme otvorená ekonomika a zatiaľ to, od čoho sme závislí – teda automobilky, nehlásia problém s odbytom. Dodávateľské siete sa stále dajú nahradiť. Niektoré automobilky ich majú hneď niekoľko a sú naučené na takéto problémy. Ak však dôjde k plošným lockdownom inde v Európe, Nemci ani Francúzi nebudú kupovať slovenské televízory ani autá.

Zvýši sa nezamestnanosť?

Celá ekonomika prežíva v súčasnosti na infúzii. A tou sú opatrenia vlády. Aj miera zlyhaných úverov je paradoxne menšia ako pred rokom. Je to však len preto, lebo firmám sa veľkoryso pomáha. Prežíva tak aj veľa takých, ktoré by bez pomoci už dávno krachli, takzvané zombie podniky. Raz k tomu ale jednoducho príde. Nedá sa donekonečna živiť niečo, čo nemá perspektívu.

Ako vnímate to, že mnohé prevádzky môžu ostať aj počas lockdownu otvorené, ľudia však do nich nemôžu ísť?

Osobne tomu nerozumiem. Zrejme sa to bude asi dolaďovať. V každom obchodnom centre nejaké podniky, rovnako ako za prvej vlny, otvorené budú. A ak sú otvorené tieto a ľudia sa už v danom priestore aj tak pohybujú, prečo nemôžu byť otvorené aj iné? Veď obmedzme počet ľudí na štvorcový meter, a je vybavené. Zrejme im ale ide o to, aby ľudia v obchodoch netrávili zbytočne čas.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Baláž #lockdown