Chemici a farmaceuti varujú: Lockdown neprichádza do úvahy

Zväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP), združujúci výrobcov chemických a farmaceutických produktov, nepodporuje plošné zastavenie slovenského hospodárstva. "Chemické a farmaceutické podniky sú v prevažnej miere súčasťou kritickej infraštruktúry a sú takej povahy, že odstávka z jedného dňa na druhý jednoducho nie je možná vzhľadom na obrovské prípadne hroziace bezpečnostné riziká,“ tvrdí Roman Karlubík, MBA, prezident ZCHFP.

21.10.2020 06:54
debata (11)

Úvahy o takzvanom lockdowne pravdepodobne podľa chemického a farmaceutického zväzu nepočítajú s tým, že chemický priemysel, ale aj niektoré ďalšie kritické odvetvia priemyslu, je príliš zložitý a zaoberá sa tak náročnými výrobami, že potrebuje 7 až 10 dní na ich bezpečné odstavenie. Inak by mohlo dôjsť nielen k veľkým ekonomickým škodám, ale aj k potenciálnemu ohrozeniu zdravia a životov, varuje zväz.

Zväz preto podporuje prípadné plošné testovanie obyvateľstva, ale zásadne namieta úvahy o tzv. lockdowne ekonomiky. "Všetky prípadne nariadené procesy v tejto súvislosti musia byť plánované a vopred dohodnuté so zástupcami konkrétnych, prípadne dotknutých priemyselných odvetví, inak hrozia škody neprimerané dosiahnutému efektu,“ upozorňuje Karlubík. Zástupcovia ZCHFP preto vyzývajú premiéra a vládu na úzku koordináciu a prípadné prípravné jednania. "Inak sa nedá s lockdownom pri chemickom priemysle a farmaceutickom priemysle ani uvažovať,“ dodáva ďalej Karlubík.

"ZCHFP nesúhlasí s dnešným návrhom premiéra, že kto nebude disponovať potvrdením o negatívnom teste, či už z plošného testovania alebo zo súkromného zariadenia, bude musieť byť 10 dní v karanténe,“ upozorňuje Karlubík. Prípadný náhly masívny výpadok pracovných síl v odvetví chémie a farmácie by mal podľa neho v tomto prípade za následok odstavenie výrob s dramatickými ekonomickými i bezpečnostnými následkami.

Chémia je významným zamestnávateľom

Podľa údajov ŠÚ SR v prvom polroku 2020 evidujú v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 294 podnikov s počtom zamestnancov 20 a viac. Aktuálne zamestnáva cca 38 000 osôb. Pracuje tu viac ako 10 % všetkých zamestnancov v priemysle. Priemerná veľkosť podnikov slovenského chemického a farmaceutického priemyslu podľa počtu zamestnancov je cca 150. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá (amoniak), pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. Chemický priemysel je mimoriadne dôležitým dodávateľom pre všetky ostatné priemyselné odvetvia, najmä pre automobilový priemysel, ktorého význam je pre SR tak dôležitý. Odvetvie zabezpečuje aj medziprodukty pre ďalšie spracovanie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #chemický priemysel #koronavírus #lockdown