Krajniak predkladá na rokovanie vlády zavedenie kurzarbeitu

Rezort ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina)predkladá na stredajšie rokovanie vlády návrh Koncepcie zavedenia režimu skrátenej práce „Kurzarbeit“ do slovenského právneho poriadku. Minister práce chce takto udržať aj v druhej vlne, čo najviac pracovných miest.

20.10.2020 16:00
debata (1)

Predkladaná Koncepcia sa zaoberá súčasnou ako aj minulou právnou úpravou v pracovnoprávnej oblasti, v oblasti služieb zamestnanosti a v oblasti poistenia v nezamestnanosti, ktorým je režim skrátenej práce v slovenských pomeroch svojou témou najbližší.

Koncepcia opisuje návrh zásad základných parametrov novej právnej regulácie. "Na účely zavedenia nového systému poistenia sa navrhuje v Sociálnej poisťovni vytvoriť nový poistný fond,“ píše v predkladacej správe ministerstvo práce. Do tohto fondu by mali podľa návrhu prispievať zamestnávatelia so sídlom na území Slovenska, a to bez zvýšenia súčasného odvodového zaťaženia. Zabezpečené to má byť znížením poistného na poistenie v nezamestnanosti.

"Navrhuje sa nahrádzať z nového fondu v zásade náklady zamestnávateľa na zamestnanca v pomere 60 % štát a 20 % zamestnávateľ, pričom 20 % bude predstavovať zníženie mzdy zamestnanca,“ píše Krajniakov rezort v návrhu. Zásadnou podmienkou pre poskytnutie dávky by malo byť obmedzenie prevádzkovej činnosti. A to z dôvodu vonkajších faktorov dočasného charakteru, ktoré zamestnávateľ nevie a nemôže ovplyvniť a v dôsledku ktorých nemôže prideliť prácu v rozsahu najmenej 10 % fondu pracovného času najmenej jednej tretine zamestnancov. V Koncepcii sa zvažuje uplatňovanie nového režimu aj vo vzťahu k samostatne zárobkovo činným osobám.

Ak vláda koncepciu schváli, rezort práce vypracuje nový zákon o režime skrátenej práce. Ten má byť na rokovanie vlády predložený v decembri.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak