Európska agentúra práce nevyriešila vykorisťovanie zamestnancov

Bez riešenia. Pred rokom vznikla Európska agentúra práce (ELA), ktorá by mala časom sídliť práve na Slovensku, za ten čas sa jej však nepodarilo vyriešiť ani jeden z deviatich prípadov vykorisťovania zamestnancov v členských štátoch. Na prípady agentúru ešte vlani v októbri upozornila Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC). Jeden z nich sa týkal aj Slovenska.

20.10.2020 12:08 , aktualizované: 15:45
debata (1)

V našom prípade malo ísť o 167 pracovníkov, ktorých slovenská firma poslala pracovať do Nemecka – a to buď ako falošných živnostníkov, alebo za minimálnu mzdu. Spoločnosť už vyšetruje aj nemecký Úrad sociálneho zabezpečenia.

Európska konfederácia odborových zväzov ďalej upozornila na prípady nevyplatených miezd, nezaplatených dovoleniek či dní práceneschopnosti ešte vlani v októbri. Niektoré však poukazovali aj na zneužívanie cezhraničných pracovníkov. Práve tým nebola podľa zistení európskych odborárov zaplatená ani minimálna mzda. Prípadne na vyplatenie peňazí čakajú už niekoľko rokov.

Jediným výsledkom odhalení je podľa európskych odborárov list, ktorý mala ELA adresovať konkrétnym členský štátom vrátane Slovenska. Voči samotným aktérom však nijako nezasiahla. Odborári preto na prípady upozorňujú opätovne. Tentoraz však očakávajú ich okamžité riešenie. „Európska agentúra práce musí byť schopná podobné prípady eliminovať. Nielen kvôli vlastnej reputácii, ale aj kvôli zachovaniu bezpečnosti voľného trhu a pohybu v rámci Európskej únie,“ vyjadril sa Per Hilmersson, zástupca generálneho tajomníka ETUC. Únia má totiž všetkým zamestnancom zabezpečovať rovnaké práva a povinnosti, dodal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #odborári #vykorisťovanie