Na Slovensku štartuje poisťovňa pre psov a mačky. Bude hradiť veterinára

Zdravotné a úrazové poistenie pre domáceho miláčika. Takto by sa dala definovať služba českej spoločnosti PetExpert, ktorá prišla na slovenský trh. Firma svoj príchod avizovala už vo februári tohto roka. Oficiálne spustenie poistenia nakoniec prebehlo až v polovici októbra. Informovala o tom v tlačovej správe na konci minulého týždňa.

19.10.2020 10:00
Pes / Veterinár / Foto: ,
debata (4)

O čo vlastne ide? Poisťovňa sa špecializuje na zdravotné poistenie domácich miláčikov. Spolupracuje so zmluvnými veterinárnymi klinikami alebo priamo s veterinármi. Keď pri úraze alebo chorobe zviera ošetria, poisťovňa zákrok zaplatí. Peniaze však nedostane majiteľ, ale priamo veterinár. Chovateľ zvieraťa ešte pri každom ošetrení musí doplatiť spoluúčasť na úrovni desať percent z ceny zákroku.

Netradičná poisťovňa si na Slovensku zatiaľ dohodla 15 veterinárov. Zazmluvnení zvierací lekári pôsobia napríklad v Bratislave, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici či v Košiciach. Zoznam sa bude podľa záujmu klientov ešte rozširovať. Na slovenskom trhu ide vôbec o prvé veterinárne poistenie svojho druhu.

Firma svoj biznis odštartovala v Českej republike, kde poskytuje poistenie už dva roky. Zazmluvnených má takmer 80 percent veterinárnych kliník a lekárov po celej krajine. Oficiálnym poisťovateľom pre oba trhy je česká ČSOB Pojišťovna, s ktorou spolupracuje.

Majú svoje podmienky

Poisťovňa funguje len on-line. Všetko sa teda vybavuje prostredníctvom elektronických formulárov či cez e-mail. Napriek tomu, že nemá kamennú pobočku, chovatelia si môžu poistku dohodnúť aj osobne. Môžu to urobiť pri návšteve zazmluvneného veterinárneho lekára. „Nami zazmluvnený veterinár zapíše zviera po splnení podmienok do on-line evidencie,“ vysvetľuje spoluautor poistenia PetExpert Derek Cummins.

Pri uzatváraní poistenia musia chovatelia splniť aj niekoľko podmienok. Ide napríklad o vek, čakacie lehoty a absolvované očkovanie. Mačka či pes musia byť staršie ako osem týždňov. Pri mačkách je maximálny vek, pri ktorom je možné ešte uzatvoriť poistenie, osem rokov. Horná hranica veku sa pri psoch odvíja od ich veľkosti.

Napríklad malé plemená psov nesmú byť staršie ako desať rokov, stredne veľké psy je možné poistiť do ôsmich rokov. Veľké plemená psov nesmú mať v deň uzatvorenia poistenia viac ako šesť rokov. Poistka potom začína platiť od zaplatenia prvého poistného a po uplynutí čakacej lehoty. Krytie sa spravidla uzatvára na dobu určitú. Malo by ísť o jeden rok, pričom sa zmluva môže predlžovať až do smrti zvieraťa.

Pri poistení si treba dať pozor aj na takzvanú čakaciu lehotu. Počas tohto obdobia totiž poistenie neplatí. Pri úrazoch zvierat sú to tri dni, pri chorobe psa či mačky až 30 dní od uzavretia poistenia. Pri strate alebo odcudzení je lehota napríklad až 60 dní. V praxi to znamená, že aj keď bude mať majiteľ poisteného napríklad psa, jeho stratu alebo krádež mu poisťovňa prvých 60 dní od podpisu zmluvy neuhradí.

Firma sa tak chráni proti prípadným podvodom. Čakacie lehoty sú bežné aj pri komerčnom poistení pre ľudí. Po uplynutí čakacej lehoty už poisťovňa platí náklady na ošetrenie u veterinárov, s ktorými má uzatvorenú zmluvu o spolupráci. Zvieratá musia byť pri uzatváraní poistenia aj riadne začipované a očkované.

Pátranie aj opatrovanie

Slovenskí majitelia domácich miláčikov budú mať zatiaľ na výber z troch balíčkov poistenia pre psov a z troch pre mačky. Najlacnejšie poistenie pre psov v základnom balíčku stojí od 25 eur mesačne, pri mačkách je to o päť eur menej. Výsledná cena sa počíta individuálne. Do úvahy sa berie napríklad aj plemeno psa či mačky. Rozsah poistného krytia bude závisieť od toho, ktorý balíček si majiteľ zvieraťa zaplatí.

Pri akomkoľvek ošetrení veterinára sa však platí desaťpercentná spoluúčasť, minimálne 25 eur. „Ak navštívia zmluvného veterinára, zaplatia len predpísanú spoluúčasť a ostatné náklady za realizované úkony zaplatíme za nich,“ hovorí Marek Cach, člen predstavenstva spoločnosti ČSOB Pojišťovna zodpovedný za poistné produkty.

V rámci zdravotnej starostlivosti poistka kryje napríklad diagnostiku, lieky, materiál, ošetrenie a liečbu vrátane operácií či hospitalizácie zvieraťa. O tom rozhoduje vždy veterinár. Pri smrti alebo strate poistka zaplatí obstarávaciu hodnotu zvieraťa alebo trhovú cenu. To isté platí pri strate psa či mačky, ktoré sa domov nevrátia do dvoch mesiacov.

Náhrady sa platia len do výšky dohodnutého limitu. Okrem toho si môžu majitelia poistiť aj náklady v prípade hľadania strateného miláčika. Firma uhradí inzerciu či odmenu nálezcovi. V najdrahšom balíčku poisťovňa ponúka aj uhradenie opatrovania zvieraťa, ak sa majiteľ dostane na viac ako tri dni do nemocnice.

Liečba je drahá

Prečo je poistenie pre psov a mačiek netradičné? Ich liečba nie je lacná záležitosť. Účty za veterinára sa môžu vyšplhať na stovky až tisícky eur. „Aj u nás poskytujeme služby špecialistov, ktoré nemusia byť najlacnejšie, najmä keď je nutná hospitalizácia alebo chirurgický zákrok,“ potvrdzuje Marcel Kovalik z veterinárnej nemocnice Anima v Žiline. Podľa jeho slov tam majú hospitalizovaných desiatky ťažších prípadov mesačne.

Nákladnú liečbu v minulosti ľudia platili dokonca na splátky. Niektorí veterinári mali so splátkovými spoločnosťami aj zmluvy, aby si klienti mohli dovoliť zaplatiť aj drahé operačné zákroky. Na domácom trhu nič podobné ako samostatné krytie zvierat neponúka ani žiadna klasická poisťovňa. V minulosti to skúšali napríklad poisťovne Uniqa a Generali, ale produkt bol pre nich stratový a zrušili ho.

Ďalšou možnosťou je poistiť si zviera nepriamo. Ide o produkty ako napríklad poistenie domácnosti, keď si klient môže zviera pripoistiť. Poisťovňa však uhrádza len náklady za škody, ktoré zviera spôsobí. Existujú aj pripoistenia, ktoré kryjú náklady na liečbu či pohreb psa alebo mačky.

V rámci komerčného poistenia môže byť domáce zviera súčasťou aj cestovného poistenia. Poisťovací dom v tomto prípade hradí napríklad liečebné náklady za úraz či chorobu, ktorú zviera dostane pri cestovaní. Ide však o krátkodobé poistenie.

Vo všetkých prípadoch klasického komerčného poistenia alebo pripoistenia musí majiteľ zvieraťa škodu najprv zaplatiť. Až potom ju nahlasuje poisťovni, ktorá škodu po prehodnotení prípadu môže uhradiť.

Aké balíky poistenia ponúka PetExpert?

Štart:

  • od 25 eur mesačne (pes)
  • od 20 eur mesačne (mačka)
  • poistný limit je 1 200 eur ročne

Basic:

  • od 30 eur mesačne (pes)
  • od 25 eur mesačne (mačka)
  • balík navyše zahŕňa aj náklady na nájdenie a opatrovanie psa
  • poistný limit je 2 000 eur ročne

Premium:

  • od 35 eur mesačne (pes)
  • od 25 eur mesačne (mačka)
  • balík navyše zahŕňa aj poistenie straty, odcudzenia a smrti psa
  • poistný limit je 3 000 eur ročne

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #pes #mačka #domáci miláčikovia #poistka