Baláž: Ak pôjdu veľké fabriky, ekonomika druhú vlnu zvládne

O tom, ako vníma nové opatrenia v súvislosti so zastaveným šírenia koronavírusu, aj o tom, či slovenská ekonomika druhú vlnu prežije, sa denník Pravda rozprával s ekonómom Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimírom Balážom.

13.10.2020 18:00
debata (21)

Ako vnímate nové obmedzenia, ktoré zaviedla vláda v súvislosti s potlačením druhej vlny koronavírusu?

Sú to opatrenia, ktoré fungujú aj v iných krajinách a aj u nás fungovali viac-menej už aj predtým. Nejde preto o žiadnu novinku. Samozrejme, že odvetvia, ktorých sa obmedzenia dotknú, budú mať ťažké chvíle. Pracujú totiž priamo so zákazníkmi a ich tržby poklesnú. Vláda by im to však mala včas a v dostatočnom množstve vykompenzovať.

Mnohí sa však sťažovali na nefunkčnosť opatrení Prvej pomoci. Prišla neskoro, veľa podnikateľov prepadlo cez sieť vytvorených nástrojov. Myslíte si, že v druhej vlne bude pomoc adresnejšia?

Pomoc prišla pomerne neskoro. Treba si však uvedomiť, že vláda musela v jarných mesiacoch nastaviť systém takpovediac nanovo. Teraz už túto komplikáciu nemá a pomoc by mala prísť rýchlejšie. Určite sa však objavia nové, nie celkom úplne pokryté segmenty.

Septembrová prognóza prepadu ekonomiky bola o niečo pozitívnejšia ako tie z predchádzajúcich mesiacov. Rátala s prepadom len okolo šiestich percent. Môže druhá vlna situáciu zhoršiť?

Prepad bude pravdepodobne výraznejší. Treba si však uvedomiť, že naša ekonomika nie je závislá od fitnescentier a reštaurácií, ale od automobiliek a technologických spoločností. Tie zatiaľ vyrábajú. Otázka je, čo bude ďalej. Druhá vlna pandémie sa prejavuje aj v západnej Európe. Vidíme, že už aj Taliani zvažujú zatváranie, Madrid je opätovne uzavretý. Tieto kroky oslabujú kúpnu silu obyvateľstva, čo sa, samozrejme, odrazí aj na odbyte našich výrobkov. Keď máte zavretú krajinu, nemyslíte na to, že si kúpite nové auto zo Slovenska.

Do akej miery bude situácia závisieť od vývoja v zahraničí?

Do veľkej. Vývoj však teraz nevieme odhadnúť.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) tvrdí, že toto je posledný krok pred úplným vypnutím ekonomiky. Očakávate, že k tomu dôjde?

To je epidemiologická otázka. Neviem sa vyjadriť k tomu, či na podobné riešenie situácie máme nábeh, alebo nie.

Prežila by to však slovenská ekonomika, ak by k tomu predsa len došlo?

Záleží na tom, čo by to znamenalo. Na jar sme takýto stav mali len krátko. Najdôležitejšie je, aby neprestali fungovať veľké fabriky. Ak budú vyrábať aj v druhej polovici jesene a cez zimu, bude to v poriadku. Ak nie, situácia bude vážna.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Baláž #koronavírus