Majiteľ baru: Opatrenia nastavili tak, aby nás nemuseli riadne odškodniť

O nových pandemických obmedzeniach prevádzok sa denník Pravda rozprával so spolumajiteľom bratislavského baru Vydrica Martinom Humplíkom.

13.10.2020 12:00
debata (122)

Hostia v prevádzkach si budú musieť po novom jedlo a nápoje vziať so sebou alebo ich musia konzumovať na vonkajšej terase. Čakali ste, že vláda zavedie také obmedzenia?

Myslel som si, že to celé zatvoria. To by dávalo logiku. Ale toto nedáva zmysel. Prevádzky síce úplne nezatvorili, ale nikto v gastro biznise to nezvládne. Môžem niekomu predať pivo na vonkajšej terase, keď sú vonku tri stupne Celzia a prší? Veď to je hlúposť. Mám pocit, že to nastavili tak, že nám síce dovolili nechať otvorené, no bojovať musíme sami.

Takže to nebude fungovať?

Sú tam aj iné problémy. Hostia by mali jedlo a nápoje konzumovať na terase, ale čo toalety? Napríklad hygiena nám zakázala predaj nápojov cez okienko po 22. hodine, pretože vo vonkajších priestoroch nie sú toalety. Takže ideme do rozporov a je to nejasné. Smeruje to k tomu, že každý to radšej zatvorí.

Vaša prevádzka zostane otvorená?

Musím to prebrať ešte so svojím spoločníkom. Ale na 95 percent to zatvoríme.

Za takýchto podmienok sa asi nedá hovoriť o tržbách. Ale predsa len, bolo by to napriek tomu rentabilné?

Bolo. Ale iba v inom ročnom období. V takom počasí piť chladený nápoj na vonkajšej terase je nepredstaviteľné.

Myslíte, že v rámci šírenia vírusu sú nové opatrenia správne?

V nedeľu bola na vláde hádka, či hygienici majú nejaké dáta ohľadom šírenia vírusu. Nevieme, či sa to šíri v reštauráciách a klasických baroch. Teraz nemyslím diskotéky. A keďže nemáme presné informácie, prídu mi tieto opatrenia neférové. Celé to podľa mňa nie je správne.

Ako dlho máte otvorenú prevádzku? Riešili ste podobné problémy aj počas prvej vlny?

Počas prvej vlny sme ešte len riešili prevzatie baru. Oficiálne sme otvorili počas leta. Takže keď boli tie opatrenia voľnejšie a mohli sme už zarábať, tak sa prerábali priestory. A keď sa prevádzka otvorila, začali sa zavádzať reštrikcie. Muselo sa zatvárať o 23. hodine, potom o 22. hodine. A teraz toto. Proste sme zachytili záver voľného fungovania.

Aké kompenzácie očakávate od vlády?

Urobili to tak, aby nás nemuseli poriadne odškodňovať. Napríklad mi môžu povedať, že prevádzka je otvorená a môžem vytvárať zisk. Bodaj by som sa mýlil.

Ak nakoniec nepríde žiadna pomoc zo strany štátu, ako to bude vyzerať s vašim podnikaním?

Budeme sa to snažiť riešiť s prenajímateľmi priestorov. Prevádzku sme prebrali s tým, že máme záujem pokračovať a urobíme, čo bude v našich silách.

Ako dlho viete prevádzku udržať nad vodou pri súčasných podmienkach?

Nikto to nikdy nezažil. Pre niekoho je mesiac veľa, pre niekoho zase tri mesiace. Niekto má príjmy aj z iných zdrojov a dotuje si prevádzku. Naša prevádzka má výhodu v tom, že ako majitelia máme ešte iné príjmy. Nejako to vieme podržať, ale iba istý čas. Máme rodiny a nemôžeme pol roka pumpovať peniaze do prevádzky, ktorá nemá žiaden zisk.

Momentálne stále platia kompenzačné schémy zo strany štátu. Na vás sa to zrejme nevzťahuje, ak ste otvorili prevádzku až na konci leta.

Presne. A porovnáva sa tam tržba s minulým rokom. Ale u nás sa nemá čo porovnávať. Neviem si predstaviť, ako to bude fungovať. Ale budeme zisťovať, či sa nám nejaká pomoc neujde.

A čo nájom? Štát vám zaplatí takú časť, akú vám odpustí prenajímateľ.

Všetko je to o dohode, porozumení a hľadaní kompromisov. Toto je férové riešenie. Či už prenajímateľ odsunie platbu, alebo časť odpustí. Všetko je lepšie ako nič. Uvidíme.

Kľúčový je teda nájom?

Hlavne nájom. Máte zatvorené, neriešite tovar, ale ten nájom musíte platiť.

Nie sú najvyšším výdavkom náklady na mzdy?

Keďže otvorenie podniku bol náš sen, pracujeme tam sami a tím dopĺňame o brigádnikov. Ideme z roboty do roboty, no nemáme potom vysoké náklady na mzdy.

Ako po týchto opatreniach dopadnú vaši zamestnanci?

Z toho mi je smutno. Mali sme dobrý tím, ktorý sa pomaly formoval. Bude to ťažké. Bohužiaľ, ak budeme mať zatvorené, budú si musieť nájsť inú prácu. Nevieme si pomôcť.

Nebudete mať problém aj s tovarom, ktorý už máte objednaný?

Ak sa prevádzka úplne zatvorí, problém bude najmä s pivom. Pri sudoch, ktoré už sú narazené. Pri tvrdom alkohole a víne to problém nebude. Navyše u nás nepodávame varené jedlo. Nejaké straty budú, ale nie veľké.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácia #bar #opatrenia #pandémia