Prezidentka upozornila Sulíka a Remišovú na eurofondy pre inovátorov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa listom obrátila na ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka (SaS) a ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veroniku Remišovú (Za ľudí), aby ich upozornila na problém zastavenej podpory z eurofondov pre slovenské vysoko inovatívne firmy, ktorých inovácie majú globálny rozmer.

09.10.2020 16:34
debata (9)

Tým najlepším Európska komisia udeľuje tzv. pečať výnimočnosti – certifikát Seal of Excellence. Informoval o tom Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR.

„Na Slovensku máme 15 takýchto inovatívnych spoločností, ktoré obstáli v silnej medzinárodnej konkurencii. V zahraničí je bežné, že práve takéto firmy získajú od štátu podporu na to, aby svoje inovácie úspešne uviedli na trh,“ podčiarkla slovenská hlava štátu.

Prezidentka obe ministerstvá požiadala, aby našli spôsoby, ako efektívne a včasne podporiť tieto projekty, ako aj ďalšie inovácie, ktoré chcú na Slovensku vzniknúť a pôsobiť.

„Ak nechceme zaostávať za členskými štátmi Európskej únie, ktoré plánujú uskutočniť zelenú, digitálnu a odolnú obnovu hospodárstva po pandémii, musí aj Slovensko rozvíjať domáce podnikateľské prostredie ako miesto pre inovácie a modernizáciu,“ tvrdí prezidentka.

Strižinec dodal, že prezidentku na problém upozornili samotní predstavitelia firiem s pečaťou výnimočnosti na spoločnom stretnutí počas jej nedávneho regionálneho výjazdu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Richard Sulík #Veronika Remišová #Zuzana Čaputová