Firmy zažívajú najťažšie obdobie od roku 2008. Záujem o tie slovenské prudko klesol

Posledných šesť mesiacov bolo pre európske firmy najnáročnejšie od finančnej krízy v roku 2008. Pandémia a opatrenia, ktoré prijali jednotlivé krajiny si vybrali veľkú daň a spôsobili pokles aktivít firiem v oblasti fúzií a akvizícií.

08.10.2020 06:47
centy, peniaze, figúrka, rast Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Spoločnosti nielen menej nakupovali a zhodnocovali iné firmy, ale menej aj predávali. Výsledkom je oslabenie európskeho trhu firemných investícií. Situácia sa naplno prejavila aj na Slovensku, keď zahraničné spoločnosti oproti minulému roku menej investovali do nákupu či predaja spoločností firiem. Aj keď trh prináša veľa negatívnych reakcií, príležitosti majú tí, ktorí sú ochotní vo svete investícií riskovať.

Aktuálne výsledky na trhu fúzií a akvizícií prináša ôsme vydanie európskeho prieskumu, ktorý realizovala spoločnosť CMS v spolupráci so spoločnosťou Mergermarket. Správa je komplexným hodnotením sentimentu v oblasti obchodovania na európskom trhu fúzií a akvizícii a odzrkadľuje názory 230 vedúcich manažérov z korporátnych a súkromných kapitálových spoločností.

Európa v znamení veľkého poklesu

Podľa výsledkov najnovšej správy klesol v prvom polroku 2020 objem európskych transakcií o 31 percent a v regióne strednej a východnej Európy o 34 percent. Ich celková hodnota v Európe bola 262,9 mld. eur, čo predstavuje s porovnaním v rovnakým obdobím minulého roku pokles o 29 percent.

„Ak sa pozrieme na výsledky detailnejšie, tak napríklad objem a hodnoty európskych fúzií a akvizícií za druhy štvrťrok 2020 boli v porovnaní s ktorýmkoľvek iným štvrťrokom od roku 2013 na najnižších hodnotách,“ vysvetľuje Petra Čorba Stark, partnerka a vedúca korporátneho tímu v advokátskej kancelárii CMS v Bratislave.

Negatívne dopady pandémie budú pokračovať aj v najbližších mesiacoch, keďže Európska komisia predpovedá na tento rok pokles HDP Únie o 8,3 percenta. To sa odrazí aj na chuti firiem predávať, či získavať iné spoločnosti a investovať do nich.

Slovensko zažilo silný prepad

Kým vlani v prvom polroku zrealizovali firmy na Slovensku 12 obchodných transakcií s hodnotou viac ako 25 miliónov eur, tohtoročný prvý polrok priniesol dramatický prepad. Zrealizovalo sa iba sedem obchodov v hodnote 6 miliónov eur.

„Predpokladáme, že niektoré väčšie transakcie, ktoré boli pozastavené, sa nakoniec uskutočnia. Situácia spôsobená pandémiou urýchli rozhodnutia majiteľov firiem tieto firmy radšej predať a rozbehnú sa menšie transakcie,“ hovorí Petra Čorba Stark.

Aj napriek všetkým negatívnych informáciám a aktuálnej situácii na trhu, existuje dôvod na optimizmus. „Nie je prekvapením, že respondenti tohtoročného prieskumu sú opatrní. Očakáva sa však, že európsky hospodársky rast sa v budúcom roku oživí a uvoľnenie niektorých reštrikcií umožní predajcom, investorom i poradcom pokračovať v začatých obchodných dohodách,“ hovorí Petra Čorba Stark.

Rýchlosť a udržateľnosť ekonomického oživenia však bude do veľkej miery závisieť od vývoja novej vakcíny. Ak ju vedci vyvinú, ale nebude rýchlo distribuovaný, vznikne neistota a nálady na trhu budú kolísať.

Ak sa firmy pustia do nových obchodov, bude to v odvetviach, ktoré sa ukázali ako najodolnejšie voči aktuálnej situácii. „Ide o sektory technológií, médií a telekomunikácií, či o oblasť farmácie, lekárstva a biotechnológie. V týchto dvoch sektoroch očakávajú firmy v budúcom roku najviac fúzií a akvizícii,“ dopĺňa Petra Čorba Stark. Naopak, v priemyselných odvetviach, letectve, maloobchode, či v sektore reštauračných služieb bude ťažké nájsť potenciálneho kupcu bez toho, aby predávajú prijal nižšiu cenu, s akou pôvodne počítal.

Menej obchodov, peňazí aj optimizmu

Až tri štvrtiny (74 percent) európskych firiem tvrdí, že pandémia znížila ich apetít po obchodovaní, pričom dve tretiny (65 percent) vôbec neuvažuje realizovať fúzie a akvizície. Vlani v rovnakom období takto uvažovalo len 45 percent firiem.

Dôveru, že obchodná aktivita firiem sa v tomto roku zvýši, majú len dve percentá respondentov v porovnaní s 27 percentami v minulom roku.

Viac ako polovica opýtaných (53%) očakáva, že úroveň aktivity na trhoch sa počas nasledujúcich 12 mesiacov výrazne zníži.

Štyri pätiny (79 percent) firiem očakáva, že sa im zhoršia podmienky financovania podnikateľských aktivít.

Až deväť z desiatich firiem tvrdí, že dôjde k zvýšeniu počtu reštrukturalizácií a až 82 percent spoločností očakáva nárast finančných zlyhaní.

Takmer tri štvrtiny súkromných spoločností, ktoré majú dostatok hotovosti, zaznamenali záujem o možnosti financovania. Perspektívu teda majú tie spoločnosti, ktoré majú odvahu riskovať a v období nestability zvládnu výzvy na trhu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #firmy #pandémia