Ďalšia poisťovňa zmení majiteľa. Zaostávala a chýba jej PZP

Na slovenskom poistnom trhu opäť prebieha zlučovanie. Tentoraz ide o Poštovú poisťovňu, ktorú by mala prevziať Union poisťovňa. Informoval o tom portál Index. Predaj by mal prebehnúť v októbri. Ani jedna zo spoločností tento obchod oficiálne nepotvrdila. Čo však môže znamenať ich zlúčenie pre poistencov?

02.10.2020 16:13
debata (5)

O predaji Poštovej poisťovne sa špekulovalo už v prvej polovici tohto roka. Poisťovňa sa k dohadom nechcela vyjadrovať. Tentoraz jej hovorkyňa Lýdia Žáčková pre denník Pravda potvrdila, že spoločnosť už čoskoro zmení majiteľa.

„Momentálne sme tesne pred podpisom zmluvy, čakáme na ukončenie rokovaní Slovenskej pošty a kupujúceho. Viac komentovať túto zmenu nemôžeme,“ vysvetľuje hovorkyňa. To, či poistný biznis prevezme Union, nepotvrdila.

Union by mal kúpou získať približne 175-tisíc poistencov. Tých sa predaj z právneho hľadiska v podstate nedotkne. Pri podobných zlučovaniach preberá kupujúca spoločnosť všetky záruky predchádzajúcej poisťovne.

To sa týka aj podmienok v poistných zmluvách. Keď bude predaj dokončený a schvália ho aj dozorujúce orgány, poistencom by mala prísť informácia o prevzatí spoločnosti novým majiteľom. Poistenci, ktorí s tým nebudú súhlasiť, môžu svoju poistku jednoducho zrušiť.

Predaj a nové meno

Keďže Poštová poisťovňa patrí do skupiny Poštovej banky, svoje produkty zameriavala skôr na takzvané bankové poistenie a poskytuje ich priamo v pobočkách banky. To potvrdzuje aj jej objem poistného, z ktorého väčšinu tvorí práve poistenie úverov.

„Nevýhodou bankopoistenia je jeho univerzálnosť, čiže klient nemal možnosť prispôsobiť si poistenie presne podľa svojich potrieb. To sa prevzatím zo strany Union poisťovne čiastočne zmení,“ myslí si Marián Búlik, finančný analytik OVB Alfinanz Slovensko.

Okrem toho Poštová poisťovňa v súčasnosti neponúka napríklad povinné zmluvné poistenie. Z tohto produktu poisťovne síce neprofitujú, ale vďaka konkurenčnému boju ide o príležitosť ponúknuť ľuďom k povinnej poistke aj iné služby. Union tak môže prevzatím pridať k službám aj svoje vlastné produkty. Okrem iného aj povinné poistky na vozidlá.

Informácia o predaji prišla v čase, keď skupina Poštovej banky ohlásila interné novinky. Pobočky banky totiž prevezme značka 365.bank, ktorá tiež patrí do portfólia skupiny. Doteraz však bola svojim klientom k dispozícii len on-line.

„Pre Union sa tak otvára príležitosť reálne rásť aj v životnom poistení a bezpochyby sa bude snažiť oslovovať klientov s novými poistnými produktmi,“ myslí si Búlik.

Stále v zisku

Poštová poisťovňa bola v posledných rokoch v čiernych číslach. Vlaňajšok uzavrela so ziskom 3,3 milióna eur. Oproti predchádzajúcemu roku jej čisté príjmy stúpli o viac ako 46 percent. Poisťovňa je však v rámci trhu pomerne malá.

Jej hrubé predpísané poistné tvorilo v minulom roku vyše 16 miliónov eur. Na porovnanie, najväčšia poisťovňa na slovenskom trhu uzavrela vlaňajšok v predpísanom poistnom na úrovni 645 miliónov eur. Union zase na úrovni viac ako 64 miliónov eur.

V tomto roku ide už o druhé veľké zlučovanie poisťovacích domov na slovenskom trhu. Prvým bol predaj poisťovne Axa. Jej aktivity na Slovensku, v Česku a Poľsku prevzala rakúska skupina Uniqa. Tento obchod už odklepla aj Európska komisia. Rakúska spoločnosť si však ešte musí počkať na potvrdenie od centrálnych bánk v jednotlivých štátoch, v ktorých poisťovňa Axa pôsobí.

Zlučovanie nie je ničím výnimočným. Prísnej regulácii, zdaneniu, odvodom a legislatívnym zmenám v poistnom sektore totiž odolávajú väčšie spoločnosti ľahšie. Ide aj o jednoduchší spôsob, ako si zvýšiť podiel na trhu.

„Kým poisťovňa nedosiahne istú kritickú veľkosť, je jej fungovanie pomerne neekonomické, čo nie je trvalo udržateľné. Poisťovne tak reálne ani nemajú inú možnosť, ako rásť cez akvizície menších konkurentov,“ dodáva Búlik.

Poštová banka mení meno

Sieť pobočiek Poštovej banky zmení meno na 365.bank. Tá patrí do skupiny Poštovej banky, ktorá sa špecializuje na on-line bankovníctvo. Tieto banky si však vymenia pozície a 365.bank preberie pobočkovú sieť. Poštová banka bude po novom k dispozícii v kamenných pobočkách Slovenskej pošty. Jej klienti môžu, ale nemusia prejsť pod 365.bank. Zmena názvu pobočiek by mala prebehnúť až na konci prvého polroka 2021.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #poistenie #poisťovňa #Poštová banka