Podľa NBS asi sedem percent podnikov nedokáže koncom roku hradiť svoje záväzky

Podnikom hrozí prepad tržieb a ešte výraznejšiemu prepadu v rámci jednotlivých odvetví čelia mikropodniky. Podľa odhadu Národnej banky Slovenska (NBS) sa v druhom polroku obnoví približne len tretina tržieb, ktoré vypadli v prvej vlne koronakrízy.

01.10.2020 13:33
kalkulačka, počítanie Foto:
Ku koncu tohto roka sa podľa NBS do výrazného rizika nesolventnosti môže dostať približne 7,3 % všetkých podnikov.
debata (6)

Výpadok tržieb v druhom polroku podľa centrálnej banky spôsobí, že ku koncu tohto roka sa do výrazného rizika nesolventnosti môže dostať približne 7,3 % všetkých podnikov.

Na zmiernenie tohto rizika najvýznamnejšie vplýva možnosť kompenzácie nákladov na mzdy a nájomné. Bez tohto opatrenia by bol podiel podnikov v riziku podľa národnej banky o viac ako tretinu vyšší. Najvyššej miere rizika sú vystavené mikropodniky a malé podniky. Naopak nižšiemu riziku nesolventnosti sú vystavené stredné a veľké podniky, ktorým môže kompenzácia miezd a nájomného pomôcť najvýraznejšie. Práve vo väčších podnikoch majú tieto náklady výraznejší podiel na celkových nákladoch.

Podiel úverov poskytnutých podnikom v riziku možnej nesolventnosti je podľa odhadov centrálnej banky približne 3,5 percenta. Tento podiel je nižší ako samotný podiel podnikov v riziku nesolventnosti. To potvrdzuje skutočnosť, že banky financujú rizikovejšie podniky v menšej miere.

Na preklenutie výpadku tržieb bude dodatočnú likviditu podľa odhadov národnej banky potrebovať približne desatina podnikov z tých, ktoré zostali solventné. Celkový odhadovaný objem potrebnej dodatočnej likvidity po zohľadnení podporných opatrení je na úrovni zhruba 0,6 až 1 miliardy eur. Odhad však výrazne závisí od miery využívania týchto opatrení. Ak by neboli prijaté, resp. využívané, potreba likvidity by mohla byť podľa centrálnej banky 2,5– až 3-násobne vyššia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #nesolventnosť #výpadok tržieb #likvidita