Rozpočtová rada znížila odhad tohtoročného schodku

Tohtoročný rozpočtový schodok by mal byť o tri miliardy eur nižší, ako predpokladá vládou novelizovaný rozpočet. Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojom najnovšom rozpočtovom semafore, podľa ktorého odhaduje tohtoročný schodok verejných financií na úrovni 7,057 miliardy eur, teda 7,9 % hrubého domáceho produktu. Novela rozpočtu na tento rok pritom počíta s deficitom vyše 10 miliárd eur.

30.09.2020 13:34
debata

Rozpočtová rada tak vo svojom septembrovom semafore zmiernila odhad tohtoročného schodku oproti augustu o viac ako pol miliardy eur. Pripisuje to najmä vyšším výnosom daňových a odvodových príjmov v dôsledku lepšieho vývoja spotreby a stabilizácii situácie na trhu práce. Očakávaný výpadok daňových a odvodových príjmov však napriek tomu naďalej predstavuje najvýraznejší negatívny vplyv na saldo verejných financií, keď sa aktuálne odhaduje na úrovni takmer 2,3 miliardy eur.

Mimo výpadku daňových príjmov najväčšie riziko pre rozpočet RRZ vidí vo výdavkoch štátneho rozpočtu v sume takmer dve miliardy eur. „Dodatočné výdavky vyplývajú najmä zo zmien zahrnutých vo vládnej novele zákona o štátnom rozpočte, pričom veľká časť nesúvisí s pandémiou koronavírusu,“ uvádza sa v rozpočtovom semafore. Opatrenia vlády na podporu ekonomiky zohľadnené v aktuálnom odhade predstavujú spolu bezmála 1,3 miliardy eur, pričom deficit rozpočtu mimo daňových opatrení navyšujú o 469 miliónov eur. Z eurofondov by mali byť financované dodatočné výdavky v objeme 591 miliónov eur.

Tieto odhady sú pritom postavené na predpoklade, že vláda neprijme žiadne dodatočné opatrenia, ale tiež na relatívne krehkých prognózach makroekonomického vývoja. „Odhadovaný vývoj predpokladá naplnenie prognózy pre vývoj ekonomiky v poslednom štvrťroku, ktorá vzhľadom na vývoj pandémie obsahuje zvýšené riziká,“ uvádza rada.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočtový schodok