Byrokracia zoberie firmám vyše deväť dní z roka

Až 217 hodín. Toľko času obetuje ročne slovenská firma na splnenie všetkých byrokratických povinností, ktoré jej ukladá zákon. Minulý rok sa podnikatelia papierovačkami zaoberali ešte o niečo dlhšie - a to o štyri hodiny. Vyplýva to z Byrokratického indexu 2020, ktorý v utorok zverejnil Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

29.09.2020 16:17
debata (2)

S byrokraciou ešte nezatočili ani protibyrokratické opatrenia z prvého podnikateľského kilečka z dielne rezortu hospodárstva, ktoré prešlo v skrátenom legislatívnom konaní ešte v lete. V indexe sa odrazia až na budúci rok.

Najviac času strávia zamestnanci administratívou spojenou so zamestnávaním nových pracovníkov a s ich vyplácaním, ako aj so samotnou prevádzkou podniku vrátane účtovníctva. Oproti minulému roku sa systém zjednodušil o povinnosť zamestnanca každoročne podpisovať vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu a možnosť oznamovať takéto zmeny elektronicky. Index rátal aj s tým, že firma už nemusí zavádzať e-kasu a ani registrovať koncového užívateľa, keďže to firmy riešili vlani.

Podľa analytika INESS Martina Vlachynského je hlavným problémom pomalosť, s akou úrady zavádzajú zmeny. „Podnikateľ je ten, kto inovuje a zavádza zmeny, ale úrady sú stropom, ktorý ich limituje,“ povedal.

O niečo pozitívnejšie by podľa neho mohol index dopadnúť na budúci rok. A to aj vďaka opatreniam v protibyrokra­tickom balíčka rezortu hospodárstva, ktoré začnú platiť v priebehu budúceho roka.

Podľa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Jána Oravca (SaS) situáciu ovplyvní aj druhé podnikateľské kilečko, ktoré je práve „v procese výroby“. Rezort hospodárstva podľa neho dostal počas leta 2 400 podnetov od podnikateľov, ako aj od širšej verejnosti. Z nich ministerstvo vybralo vyše 900 s najmenším dosahom na štátny rozpočet. Časť z podnetov sa podľa neho dostane do legislatívy cez medzirezortné pripomienkové konanie k už existujúcim zákonom. „Chceme využiť fakt, že množstvo zákonov je do konca roka ešte otvorených, ako napríklad Zákonník práce či živnostnícky zákon,“ povedal. Reálnu podobu má dostať tzv. druhé kilečko na budúci rok.

Slovensko sa v tohtoročnom indexe umiestnilo na druhom mieste, hneď za Severným Macedónskom, ktoré je v meraní nováčikom. V ňom byrokracia zaberie firmám 154 hodín. Na treťom mieste skončili susedia Česi s 223 hodinami a štvrtá Litva s 271 hodinami. Na chvoste spoločne skončili Španielsko a Taliansko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #INESS #byrokracia #byrokratický index