Takmer polovica firiem ešte nepodala daňové priznanie

Daňové priznanie zatiaľ odovzdala len niečo viac ako polovica podnikateľov na Slovensku. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode. Z dôvodu mimoriadnej situácie, ktorú vyvolala druhá vlna pandémie koronavírusu, môžu podnikatelia odložiť podanie daňového priznania za rok 2019 až do konca októbra 2020.

29.09.2020 12:07
debata (1)

Podľa analýzy spoločnosti Bisnode si povinnosť podať daňové priznanie nesplnilo 42 % spoločností. „Pri detailom pohľade na dáta vidíme, že daňové priznanie ešte nepodalo 118.871 spoločností s ručením obmedzeným a 3250 akciových spoločností,“ priblížila analytička Bisnode Petra Štěpánová. Zároveň uviedla, že najviac takýchto podnikateľov sa nachádza v Bratislavskom kraji (46,8 %), Nitrianskom kraji (42,9 %) a Trnavskom kraji (41,8 %), naopak, najmenej v Žilinskom kraji (35,5 %).

„Drvivá väčšina firiem, ktoré svoje výkazy ešte neodovzdali, podniká v sektore činnosti fondov a finančných subjektov, sprostredkovaní veľkoobchodu a veľkoobchodu s nábytkom a železiarskymi potrebami a v oblasti maloobchodu s nábytkom, svietidlami a ostatnými výrobkami pre domácnosť,“ priblížila Štěpánová.

Spoločnosti, ktoré už svoje daňové priznanie za rok 2019 odovzdali, v ňom najčastejšie vykázali nulu, respektíve stratu. Negatívny výsledok podľa dát Bisnode zaznamenala takmer polovica podnikov, spolu ide takmer o 70.000 subjektov. Druhými v poradí boli spoločnosti, ktorým vyšla daň do výšky jeden tisíc eur, a to až v štvrtine prípadov. Najmenšiemu počtu firiem vyšla v priznaní daň vyššia ako 100.000 eur. Ide približne o dvetisíc podnikateľských subjektov. „Nie je vylúčené, že sa tento počet ešte zvýši, aj keď očakávame, že zmena v poradí nebude príliš rozdielna alebo bude rovnaká. Predpokladáme však, že počty firiem sa budú zvyšovať v kategóriách s nižšou výslednou daňovou povinnosťou,“ dodala Štěpánová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odklad