Hotelieri sú na kolenách. Chystajú prepúšťanie

Menej práce, menej ľudí. Pre pandémiu sa mnohým hotelom doteraz ani nepodarilo otvoriť, ďalšie zasa ničí dramatický pokles počtu hostí.

29.09.2020 09:53 , aktualizované: 17:00
debata (22)

Ako prvá ohlásila hromadné prepúšťanie skupina Best Hotel Properties (BHP), najväčší zamestnávateľ v sektore. O prácu prídu ľudia v troch bratislavských hoteloch Grand Hotel River Park, Sheraton a Crowne Plaza a tiež v košickom Double Tree by Hilton. Hotely majú po zoštíhlení fungovať ďalej. "Pandémia postihla naše odvetvie nielen počas obdobia, keď došlo k vyhláseniu núdzového stavu, ale veľmi významne ho ovplyvní v nasledujúcich mesiacoch a rokoch,“ uvádza predseda predstavenstva BHP Branislav Babík s dôvetkom, že o pomoc žiadala skupina v otvorenom liste ešte začiatkom septembra aj vládu, ale bez ohlasu.

A to zjavne nebude koniec. "Do konca roka môžeme čakať, že o prácu v sektore môže prísť až 36-tisíc ľudí. Hotely sa budú zatvárať po celom Slovensku,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák.

Najviac budú prepúšťať mestské hotely, dodáva. Práve tie totiž mávali hlavne návštevníkov z cudziny. Tí však už necestujú, keďže pracovné stretnutia či konferencie sa pre pandémiu takmer neorganizujú.

Hotely však čakajú aj ďalšie zmeny. Podľa informácií denníka Pravda by sa mali niektoré prerábať na byty. Pôjde najmä o tie, čo majú dobrú dostupnosť. Medzi nimi napríklad aj bratislavský hotel Holliday Inn.

Opatrenia sú podľa kompetentných už na ceste. V hre je podľa riaditeľa sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy Radúza Dulu viacero návrhov. Všetko je zatiaľ v štádiu príprav. "Riešime schému štátnej pomoci a tiež alternatívu rekreačných poukazov,“ povedal pre denník Pravda. Ani myšlienka úpravy dane z pridanej hodnoty sa podľa jeho slov ešte úplne nezavrhla. Čaká sa vraj na ohlásenú zmenu celkového daňového zaťaženia podnikateľov.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) však nedávno povedal, že znížená sadzba to nebude. Hľadať treba podľa neho iné nástroje.

Podnikom bude vláda pomáhať zvýšením súčasného balíka pomoci či špecifickými výzvami pre jednotlivé ohrozené skupiny, potvrdzuje pre Pravdu štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec (SaS). Rokovania s tými, ktorých pandémia najviac postihla, vrátane kultúry a športu už podľa neho už prebiehajú.

Storno, storno, storno

"Najviac sa rušilo ubytovanie v rámci kongresov a školení. To isté platí pre svadobné ubytovanie, najmä ak mali mať hotely hostí zo zahraničia,“ hovorí riaditeľ Hotela Elizabeth v Trenčíne Dušan Hrúza. Zájazdy najviac stornujú domáci turisti a Česi. Nateraz musel hotel odvolať až 95 percent akcií, dodáva Hrúza.

Čo bude ďalej? "Bojím sa, že vzhľadom na vzrastajúcu druhú vlnu a nové obmedzenia bude situácia na jeseň ešte horšia ako počas letných mesiacov,“ hovorí riaditeľ predaja a marketingu Hotela Devín Daniel Kulla. Predpokladá, že vyššie budú aj výpadky v počte hostí a prenocovaní. Všetko však závisí od vývoja situácie a od obmedzenia cestovania v Európe, dodáva Kulla.

Prepúšťanie sa týka najmä mestských hotelov. „Je to spôsobené najmä tým, že v Bratislavskom kraji je o 82 percent menej hostí ako vlani,“ vysvetľuje Babík. Počet zahraničných návštevníkov podľa neho klesol o viac ako 90 percent. Výsledkom budú dlhotrvajúce straty. V nich sa však bratislavské hotely topia už teraz.

Grand Hotel River Park je zatvorený od polovice marca, otvoriť by mal začiatkom októbra. Očakáva sa, že v najbližších ôsmich mesiacoch mu v medziročnom porovnaní vypadne až 90 percent tržieb. Oveľa lepšie na tom nie je ani Sheraton Hotel Bratislava. Ten od začiatku septembra opäť otvorili. Podobná situácia je aj v hoteli Crowne Plaza Bratislava.

Reštaurácie preplávajú druhou vlnou ľahšie O niečo miernejšie sa tentoraz dotkne pandémia reštaurácií. Tie podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Mareka Harbuľáka nebudú na tom tak zle ako počas prvej vlny. Zdá sa totiž, že nariadenia pre druhú vlnu budú benevolentnejšie. Vypadli napríklad dvojmetrové rozstupy medzi stolmi. "S prepadom tržieb však reštaurácie musia počítať,“ hovorí. Kritická situácia však podľa neho stojí pred nočnými klubmi a diskotékami. "Najmä preto, že tieto podniky mávajú najväčšiu návštevnosť najmä po desiatej hodine večer,“ zdôrazňuje Harbuľák. (sik)

Rezort práce sa bráni: pomoc poskytujeme

"Ministerstvo práce sa zameriava na pomoc všetkým, ktorí ju potrebujú – rodiny, seniori, ŤZP, zamestnanci aj zamestnávatelia,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu Veronika Husárová. Od apríla funguje podpora udržania pracovných miest a podpora živnostníkov. Jej poskytovanie predĺžila vláda minulú stredu do konca tohto roka.

O chystanej pomoci nedávno hovoril aj minister práce Milan Krajniak. Tú by mal jeho rezort pripraviť spolu s ministerstvom dopravy.

Po uzavretí zmluvy o čerpaní úveru v rámci nástroja SURE, v ktorom únia vyčlenila peniaze na dočasnú pomoc pri nezamestnanosti, navrhne rezort práce podľa Husárovej predĺženie tejto pomoci až do konca roka 2021. "Následne, od 1. januára 2022, už budeme ľuďom pomáhať zriadením nového trvalého fondu udržania zamestnanosti v rámci Sociálnej poisťovne,“ hovorí. Ide o známy kurzarbeit. Cezeň by išli peniaze firmám a živnostníkom na udržanie pracovných miest pri dočasnom obmedzení činnosti, ako sú napríklad živelné pohromy či iné mimoriadne situácie.

V rámci Prvej pomoci poslal rezort práce už takmer 586,5 milióna eur. Podarilo sa tak udržať zhruba štvrtinu pracovných miest na Slovensku, upozorňuje Husárová. "Táto pomoc smerovala a stále smeruje aj do segmentu cestovného ruchu,“ zdôrazňuje.

Na stole je ešte stále fungujúci balík Prvej pomoci, z ktorého môžu podnikatelia využiť opatrenia 3A a 3B, ako aj pomoc podnikateľom s platením nájmov. „Stále máme otvorenú výzvu a subjekty sa hlásia. Platiť by mala do konca novembra,“ ozrejmuje štátny tajomník rezortu hospodárstva Oravec. Doteraz o pomoc s nájmom požiadalo okolo 10-tisíc podnikateľov. O jej predĺžení sa ešte bude rokovať.

Rovnako stále prebieha aj pomoc pre podnikateľov, ktorí poskytujú nepravidelnú autobusovú dopravu – teda aj tí, čo vozia dovolenkárov či svadobčanov. Vyhlásená je od júla, doteraz rezort eviduje niekoľko desiatok žiadostí, ktoré sa spracúvajú. Či súčasnú situáciu podnikatelia prežijú, bude podľa Oravca závisieť od toho, ako dlho potrvá zhoršujúci sa stav v súvislosti s koronavírusom a s ním spojené obmedzenia pre jednotlivé segmenty ekonomiky.

Obrovské straty

Grand Hotel River Park je zatvorený od 16. marca 2020, otvorenie je plánované na 9. októbra. Očakávaný výpadok tržieb na najbližších 8 mesiacov po znovuotvorení hotela je 90 percent oproti rovnakému obdobiu minulého roku. V snahe predísť likvidačnej situácii je nevyhnutná zmena organizačnej štruktúry spoločnosti.

Nariadením vlády bol zatvorený od 16. marca 2020 aj Sheraton Hotel Bratislava a počas 5,5 mesiaca negeneroval tržby. Hotel sa znovuotvoril 1. septembra a odvtedy zaznamenáva až 85– percentný výpadok tržieb. Odhad na najbližších 8 mesiacov je pokračujúci prepad tržieb.

Podobná situácia je aj v hoteli Crowne Plaza Bratislava, ktorý od marcového zatvorenia 5,5 mesiaca negeneroval tržby. Od znovuotvorenia hotela 1. septembra zaznamenal 88-percentný výpadok tržieb. Odhad na najbližších 8 mesiacov je pokračujúci prepad tržieb o 85 percent oproti rovnakému obdobiu minulého roku. (eko)

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #hotely