Chýba správca zálohového systému, odkázali Budajovi výrobcovia nealkoholických nápojov

Zelený rezort pod vedením ministra Jána Budaja posunul účinnosť zákona o zálohovaní jednorázových obalov na nápoje na január 2022. Pôvodne to malo byť o rok neskôr.

25.09.2020 15:10
debata (5)

Výrobcovia nealkoholických nápojov, minerálnych vôd a piva (AVNM a SZVPS) spolu so zástupcami obchodu (SAMO a ZOSR) rešpektujú prijatie návrhu zákona, vyzvali však ministerstvo životného prostredia, aby urýchlene poverilo správcu zálohového systému. Bez neho je zákon nevykonateľný.

"Základnou podmienkou platného zákona je, aby ministerstvo vybralo správcu zálohového systému, ktorý bude povinný vytvoriť, spravovať na financovať zálohový systém,“ upozorňuje výkonná riaditeľka AVNM Lucia Morvai. Čas sa totiž kráti.

"Na základe skúseností z krajín, kde zálohovanie roky úspešne funguje, vieme, že po zriadení neziskovej organizácie – Správcu zálohového systému, vyžaduje samotné vytvorenie celonárodného systému zálohovania viac ako jeden rok,“ hovorí Morvai.

Štyri záujmové združenia – AVNM, SZVPS, SAMO a ZOSR – spolu zastupujú najvýznamnejších domácich a zahraničných výrobcov, dovozcov a distribútorov nápojov. Podniky v nich združené spoločne umiestňujú na trh viac ako 80% všetkých jednorazových nápojových obalov, a preto sú nositeľmi práv a povinností upravených zákonom o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Budaj #zálohovanie