Sulík vysvetľoval v parlamente predaj 49 % akcií VSE Holding. Opozícii to nestačí

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vysvetľoval v stredu poslancom postup pri predaji 49 % akcií VSE Holding nemeckej spoločnosti E.ON. Opozičným poslancom jeho zdôvodnenie nestačí. Tému chcú otvoriť tento piatok v parlamentnom výbore pre hospodárske záležitosti.

23.09.2020 09:54 , aktualizované: 11:58
debata (88)

„Nič štátne som nepredal ani som nič nesprivatizoval,“ zdôraznil v stredu Sulík s tým, že koncern E.ON podiel odkúpil od skupiny RWE ako súčasť ich celosvetovej dohody. Skonštatoval, že štát má naďalej 51 %. Vyčíslil, že kúpna cena je medzi 700 a 800 miliónov eur. Návratnosť investície by podľa neho bola 24 rokov. Zaradenie tohto bodu do programu aktuálnej schôdze navrhol poslanec Smeru-SD Maroš Kondrót.

Sulík zároveň poukázal na obchody, ktoré sa udiali počas vlády Roberta Fica (Smer-SD). Vďaka Ficovi podľa Sulíka Daniel Křetínský v súčasnosti generuje 70 % všetkých svojich ziskov na Slovensku. Dodal, že Fico umožnil Křetínskému „žmýkať slovenskú energetiku“. „Robert Fico mal trikrát možnosť zasiahnuť pri prevode bývalého štátneho majetku, nezasiahol ani raz, pre štát nezískal ani cent. Ja som mal možnosť raz zasiahnuť, áno, dali sme súhlas tomuto prevodu a spolu s mojím tímom sme pre štát získali 35,2 milióna eur,“ podotkol Sulík.

Opozičný poslanec Smeru-SD Ladislav Kamenický upozornil na obdobie druhej Dzurindovej vlády, keď Richard Sulík bol poradcom vtedajšieho ministra financií Ivana Mikloša. „Bezbreho sa tu rozkrádali strategické podniky. Pri privatizácii sa tu robili veci, ako urobiť nejaký ‚gaťafalš‘, ako budú drancovať tieto podniky. Ak je možnosť dostať to, čo sa rozkradlo a sprivatizovalo, malo by sa to využiť,“ tvrdí Kamenický.

V minulosti podľa neho boli urobené zlé kroky a súčasný minister hospodárstva nevyužil možnosť na nápravu. Ku kritikom Sulíka sa pridal aj poslanec Robert Fico (Smer-SD). „Vo vystúpení pána ministra som cítil veľkú mieru zúfalstva. Túto informáciu sme žiadali, lebo sme vedeli, že pán Sulík v tej svojej prostorekosti nám povie cenu, za ktorú E.ON kúpila od RWE 49 % akcií spoločnosti VSE. Povedal, že 700 až 800 miliónov eur,“ upozornil Fico s tým, že v roku 2002 bol Sulík poradcom Mikloša a ako poradca radil Miklošovi, aby predal 49 % akcií VSE Holding s manažérskymi právami za čo najmenší peniaz. „Predali ste to za 130 miliónov eur vrátane manažérskych práv a teraz tu hovoríte, že RWE, ktoré zaplatilo štátu 130 miliónov eur, má teraz dostať 800 miliónov eur za ten istý podiel? Pán Sulík, keby som vami, túto sumu radšej ani nehovorím, teraz ste prezradili, čo ste vlastne napáchali,“ vyhlásil Fico.

Slovensko si neuplatnilo predkupné právo na nákup 49 % akcií spoločnosti VSE Holding. Tie odkupuje koncern E.ON od skupiny RWE ako súčasť ich celosvetovej dohody. Štát, ktorý je vlastníkom 51 % akcií, sa vzdal predkupného práva, za čo dostane viac ako 35 miliónov eur.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Richard Sulík #VSE Holding