Cestovný ruch je na kolenách. Hotelieri žiadajú od vlády okamžitú pomoc

Pandémia dostala domáci turizmus do červených čísel. "Už od marca pociťujeme zásadný pokles tržieb, pričom v máji môžeme hovoriť o takmer stopercentnom prepade,“ povedal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák v stredu počas zhromaždenia podnikateľov v hoteliérstve a v cestovnom ruchu pred úradom vlády. Pripomenul aj vládny sľub zo začiatku leta, že po dovolenkovom období sa vyhodnotí dopad koronakrízy na turizmus a ponúkne pomoc.

16.09.2020 16:51
protest asociacia hotelov a restauracii Foto: , ,
Hotelieri a cestovné agentúry protestovali za záchranu domáceho turizmu. Vláde odovzdali štyri požiadavky.
debata (41)

VIDEO: Protest Asociácie hotelov a reštaurácií: Počuli sme len sľuby.

Video

Namiesto nej však podľa Harbuľáka podnikatelia v cestovnom ruchu počúvajú len sľuby, pričom efektívne opatrenia neprichádzajú. A to aj napriek tomu, že už teraz je jasné, že sektoru leto nepomohlo. Až tri štvrtiny podnikateľov v cestovnom ruchu pociťovalo naďalej obrovský prepad tržieb. Ten však pokračuje aj počas jesene a zdá sa, že prepadom nie je koniec. "Už dnes s vieme povedať, že september, október, november, ale aj ďalšie mesiace budú veľmi ťažké pre hotely, reštaurácie ale aj iné oblasti cestovného ruchu,“ varuje Harbuľák.

To najhoršie ešte len príde

K výraznému zatváraniu hotelov a reštaurácii by podľa asociácie malo prísť už túto jeseň. Podľa odhadov by o prácu v cestovnom ruchu mohlo prísť do konca roka až 36 tisíc ľudí. Už v prvej vlne prepúšťania, ktorá v oblasti cestovného ruchu naplno udrela v máji, prišlo podľa predstaviteľov asociácie o prácu viac ako 20-tisíc ľudí. Medzi nimi boli hlavne kuchári, kuchárky a čašníci, ale aj ľudia v iných nadväzujúcich službách. Dokonca aj v lete počas hlavnej turistickej sezóny pracovalo v hoteloch v medziročnom porovnaní o 20 percent ľudí menej.

Pokiaľ ide o hotely, koronakríza viac postihla mestské, než turistické pobytové zariadenia. Mestá totiž viac žijú zo zahraničných klientov, ktorí takmer neprišli. Rovnako vypadla aj biznis klientela. V bratislavských hoteloch pritom tvoria cestujúci za prácou až 70 percent. Pre druhú vlnu pandémie rušia firmy prakticky všetky podujatia až do konca roka, niektorí až do jari toho budúceho. Počas leta vykazovali bratislavské hotely 30 až 40 percentnú obsadenosť, aktuálne je to už len okolo 15 percent. Pričom sa očakáva ďalší pokles.

Karty mieša druhá vlna

Pre obavy z pandémie či sprísnenie protipandemických opatrení dnes ľudia ani firmy nevedia, čo čakať. Mnohí tak radšej svoje pobyty stornujú.

Asociácia preto odovzdala vláda petíciu so štyrmi základnými požiadavkami. Žiada ich splnenie v čo najkratšom čase. Medzi opatreniami je predĺženie Prvej pomoci do konca roka, zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty, rekreačný poukaz od štátu a vytvorenie nových kompenzačných schém pre podnikateľov v cestovnom ruchu. Petíciu podpísali aj ďalšie združenia, vrátane Asociácie slovenských kúpeľov, Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr ale napríklad aj Slovenský zväz výrobcov piva a sladu a niekoľko ďalších združení.

Čo žiadajú hotelieri a cestovky:

1. Predĺženie účinnosť tzv. prvej pomoci do konca kalendárneho roka a upraviť podmienky pre jej čerpanie.

2. Zníženie daňovej záťaže podnikov znížením sadzby dane z pridanej hodnoty na služby cestovného ruchu.

3. Naštartovanie dopytu po službách cestovného ruchu cez rekreačný poukaz, ktorý by firmám preplatil štát.

4. Vytvorenie nových kompenzačných schém pre podnikateľov v cestovnom ruchu na zníženie škôd z dôvodu zatvorenia či obmedzenia podnikania.

ZDROJ: Petícia

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #pandémia #hotekly