Štátnu pomoc vo výške 3 milióny eur dostanú tri firmy

Vláda v stredu odklepla investičnú pomoc pre tri firmy podľa návrhu ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Úľavu na daniach dostali dva nové závody na východe krajiny, príspevky na nové pracovné miesta zase výskumné centrum v Senici.

16.09.2020 11:20
práca, stroj, muž, výroba Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Bratislavská spoločnosť BHS-Sonthofen dostala úľava na dani vo výške jeden milión eur na podporu investície v lokalite Haniska pri Prešove. Má ísť o "založenie nového výrobného závodu na výrobu komponentov pre stroje, ako aj kompletné stroje pre technicky náročné aplikácie v strojárstve,“ spresnila firma vo svojej žiadosti. Tá pôvodne žiadala o úľavy v sume 1,2 milióna eur. V novom závode sa budú vyrábať miešačky, sušičky, drviče a stroje na separáciu pevných látok a kvapalín a redukciu veľkosti spracovávanej suroviny.

Celkovo ide o investíciu takmer 7,3 milióna eur rozloženú až do roku 2021. Vzniknúť má 56 nových pracovných miest. Zamestnať by sa tu mohli nielen ľudia z okresu Prešov, ale aj z okolitých oblastí ako Košice okolie, Gelnica či Levoča.

Ďalšou spoločnosťou, čo dostane pomoc od vlády je Charvát Strojárne z Bardejova. Tá chce rozšíriť výrobu hydraulických valcov a nosičov kontajnerov. Investícia je plánovaná vo výške vyše šesť miliónov eur. A to nielen na budovy, stroje, ale aj platy ľudí na obdobie do konca roka 2027. Firma dostane od štátu šesťsto tisíc eur vo forme daňových úľav. Pôvodne žiadala aj o dvesto tisíc eur na nákup budov a výrobných zariadení a ďalších štyristo tisíc ako príspevok na novovytvorené pracovné miesta.

Prácu tu nájde štyridsať ľudí. "Okres Bardejov, ktorý je dlhodobo zaradený do zoznamu najmenej rozvinutých okresov Slovenska,“ dôvodí rezort hospodárstva v návrhu materiálu. Zamestnať sa tu však môžu aj ľudia z okresov Sabinov a Svidník.

Treťou firmou, čo získa pomoc od vlády je spoločnosť Mahle Behr Senica. A to na na "vybudovanie nového výskumno-vývojového centra v Senici“. Ísť má o výskum a vývoj v automobilovom priemysle. " Aktivity nového centra budú súvisieť s vývojom alebo inováciou technicky vyspelých výrobkov klimatizačných jednotiek za účelom ich použitia vo výrobe,“ píše sa v schválenom materiály.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výroba #štátna pomoc #úľava na daniach