Moody's znížila hodnotenie Turecka. Vaše ratingy nestoja za nič, odkázal Erdogan

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Turecka a krajine ponechala negatívny výhľad.

13.09.2020 18:01
debata (15)

Agentúra znížila tureckej vláde emisný rating a rating nadriadených nezabezpečených záväzkov na stupeň B2 z úrovne B1. Svoj krok odôvodnila potenciálnou krízou platobnej bilancie krajiny, inštitucionálnymi problémami a eróziou fiškálnych rezerv Turecka.

„Devízové rezervy Turecka v pomere k hrubému domácemu produktu sa zmenšujú už roky, ale teraz sú na najnižšej úrovni za desaťročia, pretože centrálnej banke sa od začiatku roku 2020 nedarí brániť tureckú líru,“ uviedla agentúra. Vo vyhlásení ďalej konštatovala, že zhoršenie ratingu je tiež výsledkom „zvýšenej úrovne geopolitických rizík“. Turecko je totiž v spore s Gréckom o morské zdroje surovín na východe Stredozemného mora.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan však v sobotu povedal, že ekonomika krajiny je na svojom vrchole. „Bez ohľadu na to, čo robíte, vaše ratingy nestoja za nič,“ vyhlásil Erdogan s odkazom na ratingové agentúry.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Moody's