Priemysel v júli otočil. Potiahli ho automobilky

Takmer ako vlani. Čísla za priemysel boli v júli medziročne nižšie len o 3,6 percenta. Hore ich ťahali hlavne výsledky automobiliek – výroba dopravných prostriedkov totiž pridala oproti minulému roku o 0,8 percenta. Ukázali to údaje Štatistického priemyslu.

10.09.2020 10:06 , aktualizované: 12:58
debata (1)

Do plusu sa náš automobilový priemysel dostal po prvý raz od vypuknutia pandémie. "Júlové štatistiky potvrdili predpoklad, že dno, respektíve najvýraznejší pokles, už má priemysel zrejme za sebou,“ hovorí analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. Na ružové okuliare je však podľa nej ešte priskoro a trochu opatrnosti v nasledujúcich mesiacoch ešte nezaškodí.

Pri priemyselnej výrobe či zahraničnom obchode totiž hrá hlavnú úlohu dopyt zo zahraničia. "V súvislosti s produkciou v priemysle nás musí zaujímať či už boj s pandémiou, alebo naštartovanie a vývoj ekonomiky nielen u nás, ale predovšetkým vo svete,“ hovorí Sadovská. A to najmä u našich najväčších obchodných partnerov.

Prvotné oživenie v júni a júli prevýšilo pôvodné očakávania analytikov. Potvrdilo sa tak, že krátka kríza vyvolaná slabou ponukou má po odznení šoku zvyčajne i potenciál rýchleho zotavenia, vysvetľuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Pozitívny júlový trend však musí podľa neho ešte potvrdiť august. "Vyhliadky do budúcnosti ohrozuje nástup druhej vlny pandémie vo viacerých európskych krajinách,“ pripomína analytik. A to aj napriek tomu, že terajšie opatrenia nie sú nateraz až tak silné, ako boli tie jarné.

Stále však majú podľa Koršňáka potenciál zastaviť či výrazne spomaliť oživenie priemyslu. "Brzdou pritom nemusí byť len znova klesajúci dopyt, ale aj problémy na ponukovej strane, keď znovu sa šíriaca pandémia môže narúšať produkciu v časti subdodávateľského reťazca,“ hovorí. No i bez druhej vlny treba pristupovať k pozitívnym číslam obozretne. Otázne totiž je, nakoľko je oživenie priemyslu udržateľné. A nakoľko za ním stoja nahromadené zákazky z vrcholu prvej vlny, upozorňuje Koršňák. Očakáva preto, že jesenná produkcia bude za minuloročnými číslami zaostávať. "Úrovne spred krízy by mohol priemysel udržateľne dosiahnuť najskôr až v druhej polovici budúceho roka,“ hovorí.

Nedarilo sa však všetkým priemyselným odvetviam. O vyše desatinu padla v júli oproti výkonu z minulého roka produkcia výrobkov z gumy a plastu, a tiež výroba strojov a zariadení. O vyše pätinu zase inštalácia strojov a zariadení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #výroba