Zahraničný obchod bol aj počas júla v pluse

Ďalší úspešný mesiac? Vývoz tovarov bol v júli opäť vyšší ako dovoz. Výsledkom je pozitívne saldo zahraničného obchodu na úrovni 332,7 miliardy eur. Ukázali to najnovšie údaje Štatistického úradu. Do krajiny putovalo o 8,9 percenta menej tovarov ako vlani. A, naopak, vyviezlo sa medziročne o necelé percento viac produktov. Júlový dovoz tak dosiahol 5,55 miliardy eur a vývoz 5,88 miliardy eur.

08.09.2020 10:02 , aktualizované: 14:13
debata (8)

Za nárastom oproti minulému roku stojí obchod so strojmi a s prepravnými zariadeniami. Práve v tejto kategórii poskočil vývoz o osem percent z júnových necelých štyroch. Pričom na celkových číslach sa podieľal až takmer dvoma tretinami.

"Za oživením vývozov v tejto kategórii by mohli byť najmä silnejšie vývozy áut, ktoré v úvode leta ťažili aj z dobiehania pandémiou okresaných predajov v minulých mesiacoch,“ vysvetlil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Naopak, v prípade dovozu strojov a prepravných zariadení bol evidovaný medziročný pokles – a to o 4,3 percenta.

Množstvo tovaru z cudziny však skresal aj nižší záujem ľudí. Tí totiž pre obavy z druhej vlny míňajú oveľa opatrnejšie a šetria. Okrem toho sa podľa Koršňáka nedá vylúčiť ani "nateraz nižší tlak na dovozy materiálu do výroby pri reštarte produkcie“.

Otvorená ekonomika

Spomínané čísla aj podľa analytičky Wood & Company Evy Sadovskej ukazujú, ako veľmi je Slovensko orientované na export. V rámci únie patríme totiž k štvrtej najotvorenejšej ekonomike. A práve tam je aj Achillova päta Slovenska, upozorňuje analytička. „Vývoj slovenskej ekonomiky veľmi závisí od zahraničného obchodu, od záujmu našich zahraničných obchodných partnerov o naše produkty,“ hovorí Sadovská. Napríklad vlani sa zahraničný obchod podieľal na našom ekonomickom raste až 185 percentami. Opätovné naštartovanie slovenskej ekonomiky tak bude podľa Sadovskej závisieť vo veľkej miere od dopytu zo zahraničia. „A ten závisí od toho, ako sa tieto krajiny pasujú s pandémiou a ako sa ich ekonomikám darí,“ dodala.

Za prvý polrok spadlo naše hospodárstvo o osem percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Ak sa situácia okolo pandémie nezhorší natoľko, že by prišlo k zatváraniu hraníc, bude celoročný ekonomický výkon o čosi lepší ako predpovedali čierne scenáre. "V tomto roku očakávame prepad ekonomiky blízko 6,3 percenta, s následným návratom k pozitívnemu rastu blízko šesť percent v roku 2021,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Ekonomické oživenie by tak mohlo mať tvar písmena V, dodáva.

Druhá vlna môže ublížiť

Všetko však stojí a padá na druhej vlne. Práve tá zohrá významnú úlohu aj podľa Koršňáka. „Aj napriek tomu, že zatiaľ nepozorujeme masívne uzatváranie európskych ekonomík, ako to bolo na jar, mohla by predsa len pribrzdiť zotavovanie priemyslu,“ hovorí. A tiež ovplyvniť čísla zahraničného obchodu – a to najmä obratu v zahraničnom obchode.

Koršňák očakáva, že v závere roka by sa mohli vývozy vrátiť k miernemu medziročnému prepadu. Ten by však ani zďaleka nemal byť tak výrazný ako na jar, dodáva analytik. "Tento pokles by však stále mal byť z veľkej časti kompenzovaný aj nižšími dovozmi,“ hovorí Koršňák. To by malo podľa neho udržať bilanciu zahraničného obchodu v prebytku aj počas väčšiny ostávajúcich mesiacov roka. Výnimkou by mohol byť jedine – tak ako po iné roky – december, keď dochádza pravidelne k vianočnému zhoršeniu bilancie, vysvetlil analytik.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #export #import