Brusel chystá pomoc pre firmy

Podnikatelia, čo sa pre koronavírus dostali do ťažkostí, by mohli dostať peniaze od Európskej únie. A to cez "staronový“ nástroj na podporu platobnej schopnosti firiem. V utorok poobede ho schválil Európsky parlament. Podniky by tak v prípade splnenia niekoľkých podmienok dostali z Fondu obnovy finančnú injekciu vo forme pôžičky. Únia chce takto rozdeliť až 38 miliárd eur.

02.09.2020 17:31
debata (7)

Splnia podmienky?

Prednosť v čerpaní peňazí budú mať krajiny, ktoré nemajú peniaze na dostatočnú pomoc domácim podnikom. Slovenské firmy by si tak mohli výrazne polepšiť. Otázne však je, či splnia všetky podmienky, ktoré nová legislatíva požaduje. Musia totiž vo svojom podnikaní zohľadňovať ekologické ciele únie, a to vrátane uhlíkovej neutrality do roku 2050. Informoval o tom europoslanec Robert Hajšel (Smer-SD), ktorý je aj spravodajcom nového nástroja v Európskom parlamente. „Nebudeme predpisovať firmám, čo konkrétne majú robiť, ale zaviažeme ich, aby svojou aktivitou nezabraňovali tomu, aby sa predpísané ciele podarilo splniť,“ povedal.

Kontrola má prebiehať formou taxonómie. Tá má dohliadať na udelenie investičnej podpory len v prípade, ak je správanie firmy environmentálne prijateľné. Podporu podľa Hajšela nedostanú ani firmy, ktoré majú svoje sídla v daňových rajoch – teda tie, čo podnikajú mimo hraníc únie. Vybrané firmy zároveň dostanú zadarmo aj technickú pomoc. Tá im pomôže prekonať administratívne ťažkosti spojené s čerpaním európskych peňazí.

Prvý náčrt už v októbri

Veľa však bude záležať aj na tom, ako sa k pomoci z Európskej únie postaví samotný štát. Do polovice októbra totiž treba predložiť konkrétny návrh reforiem, na ktoré chce krajina peniaze z Fondu obnovy vrátane nového nástroja, minúť.

No a o tom slovenskom sa podľa Hajšela vie zatiaľ len veľmi málo. „Neprebehli žiadne zo sľubovaných videokonferencií, na ktorých sa mali zúčastniť odborníci s rôznych oblastí, a ktoré ešte v júli sľuboval premiér Matovič. Ak sa aj rokuje, deje sa tak za zatvorenými dverami,“ upozornil europoslanec. Podľa neho pripadá do úvahy hlavne daňová reforma, či zmeny v zdravotníctve. Slovensko má na doladenie pripravovaných návrhov už len päť až šesť týždňov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #koronakríza #plán obnovy