V U. S. Steel Košice podpísali novú kolektívnu zmluvu

Novú kolektívnu zmluvu v pondelok podpísali v oceliarňach U. S. Steel Košice predstavitelia zamestnávateľa a odborov. Platiť bude na obdobie od 1. septembra do 31. marca 2024. Potvrdil to hovorca hutníckeho podniku Ján Bača.

31.08.2020 13:31
debata

„Túto kolektívnu zmluvu sme vyjednávali v podmienkach, ktoré v histórii firmy nemajú obdobu. Už od júna minulého roka ideme na dve pece pre pretrvávajúce problémy na trhoch s oceľou. Európska únia sa nevie odhodlať, aby sa rázne postavila proti neférovým importom z krajín mimo EÚ,“ uviedol Bača. Importéri podľa neho využívajú všetky výhody európskeho trhu, nenesú však bremeno nákladov a povinností súvisiacich s podnikaním v EÚ. „Takto sa úspešne a dlhodobo konkurovať nedá. Prijímame teda rôzne opatrenia na zjednodušenie procesov a zníženie nákladov. V týchto ťažkých podmienkach bol prijatý dokument upravujúci vzťahy medzi odbormi a zamestnávateľom. Teraz sa môžeme plne sústrediť na to, aby sme spoločne prekonali spomínané problémy,“ dodal hovorca.

Predseda Rady odborov OZ KOVO v oceliarňach Juraj Varga ešte v piatok (28. 8.) označil novú kolektívnu zmluvu za silne kompromisnú za obidve strany. Spornou bola najmä otázka týždenného pracovného času, ktorý chcel zamestnávateľ zvýšiť z 35,5 na 37,5 hodiny, čo odbory odmietali. Výsledkom je, že ak bude zamestnávateľ z objektívnych prevádzkových dôvodov potrebovať natiahnuť pracovný čas o dve hodiny týždenne, bude tak môcť urobiť maximálne na dva mesiace. „Ďalšie naťahovanie pracovného času bude nie prerokovaním, ale schvaľovaním cez odborovú organizáciu, maximálne však na tri mesiace. Dovedna do roka sa to tak môže udiať na päť mesiacov za podmienky, že v tarifnej mzde vznikne príplatok za tie odpracované hodiny 11,2 percenta,“ priblížil Varga. Predlžovanie pracovného času sa pritom podľa jeho slov nedotkne závodov, ktoré sú najťažšie z hľadiska pracovných podmienok, to znamená prvovýroby, ako sú koksovňa, vysoké pece, oceliareň či teplá valcovňa.

Kompromisné riešenie zahŕňa podľa Vargu aj článok o hromadnom prepúšťaní, súčasťou je tiež ochrana zamestnancov v preddôchodkovom veku. K rastu miezd zamestnancov tento rok nedôjde. „Nulový rast je pochopiteľný, lebo vieme, v akej situácii je naša firma od mája minulého roka,“ konštatoval odborársky predák.

Platnosť predchádzajúcej štvorročnej kolektívnej zmluvy v oceliarňach vypršala 30. júna. Keďže ani 25 kôl kolektívneho vyjednávania neprinieslo dohodu na novom znení, odbory vyhlásili koncom júla v podniku štrajkovú pohotovosť. Do riešenia sporu sa následne zapojil určený sprostredkovateľ.

Košický U. S. Steel má s dcérskymi spoločnosťami zhruba 10.500 zamestnan­cov.

debata chyba
Viac na túto tému: #kolektívna zmluva #U.S. Steel Košice