Štátne nemocnice sa stále viac zadlžujú, pomôcť môže podľa SaS dlhová brzda nemocníc

Štátne nemocnice sa stále viac zadlžujú, pomôcť môže podľa SaS dlhová brzda nemocníc. Návrh na pondelňajšej tlačovej konferencii predstavil člen tímu SaS pre oblasť zdravotníctva Martin Barto. Ako uviedol, každá nemocnica by mala raz za pol roka zverejňovať svoje dlhy aj výnosy. Ideálny stav by podľa Barta bol, ak by bola nemocnica postupne zo svojich výnosov schopná splácať svoje dlhy. Za problematický považuje stav, keď nemocnici budú dlhy rásť.

31.08.2020 12:37 , aktualizované: 13:29
debata (15)

VIDEO: SaS chce liečiť zdravotníctvo dlhovou brzdou.

Video

Situáciu by podľa SaS mohlo zlepšiť aj oddlžovanie. Nemocnice, ktoré budú splácať svoje dlhy a nebudú vytvárať ďalšie, alebo aspoň prestanú vytvárať nové dlhy, by sa čiastočne oddlžili. SaS navrhuje, aby štát zaplatil štvrtinu ich dlhov ročne. Ak však nemocnica bude svoje dlhy prehlbovať, bude musieť najprv predložiť ozdravný plán na tri roky. Pokiaľ sa nebude plniť a dlhy budú ešte väčšie, znížia sa platy manažmentu. „Pri výraznom zadlžení bude o problémoch konkrétnej nemocnice musieť minister zdravotníctva informovať parlament, alebo ak sa prekročí istá vopred stanovená hranica, premiér bude musieť podať návrh na odvolanie ministra zdravotníctva,“ povedal Barto.

Ako uviedla predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo a tímlíderka SaS pre zdravotníctvo Jana Cigániková, štátne nemocnice sa stále viac zadlžujú a na riešenie tohto problému neexistujú žiadne systémové opatrenia. Upozornila, že dlhy nemocníc bude tento rok možné vymáhať v plnej sume, nakoľko koncom roka končí ochrana nemocníc pred exekúciami. „Vyjadrím obavu, že to zaplatíme všetci z verejných zdrojov. A nielen istinu ako takú, ale je možné, že prvýkrát v histórii budeme musieť zaplatiť aj úroky,“ povedala.

Ako predsedníčka zdravotníckeho výboru dodala, o navrhovaných krokoch SaS rokovala aj s ministerstvom zdravotníctva. Verí, že sa dlhovou brzdou bude rezort inšpirovať. Princípmi návrhu SaS sú podľa Cigánikovej transparentnosť, zverejňovanie všetkého, čo sa zverejniť dá či zmysluplné investície v súlade so stratifikáciou. Investovať by sa podľa nej malo do tých oddelení, kde sa robí dostatočne množstvo výkonov na to, aby nebol ohrozený pacient. Treba podľa nej tiež dokončiť a aktualizovať DRG. Súčasťou návrhu je aj zriadenie holdingu pre štátne nemocnice, čo by mohlo umožniť lacnejšie nákupy a úspory z rozsahu, a zároveň porovnávanie jednotlivých výsledkov nemocníc, pričom by sa rozdeľovali prevádzkové a medicínske náklady. „Po tomto všetkom sa môžeme pokúsiť naviazať výsledky nemocníc na odmeňovanie manažmentu, teda či sa voči súčasnému stavu bude zlepšovať alebo zhoršovať, a skúsime zmeniť myslenie nemocníc,“ uzavrela tímlíderka SaS pre zdravotníctvo.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #zadlžovanie