Väčšina podnikateľov a zamestnancov je s prvou pomocou spokojná, tvrdí Krajniak

Prvá pomoc od štátu pre podnikateľov, zamestnancov a zamestnávateľov bola aj v porovnaní s okolitými štátmi vyplácaná rýchlo a s veľmi nízkou administratívnou záťažou. Také sú výsledky prieskumu, ktorý si ministerstvo práce nechalo vypracovať vo veci spokojnosti s rýchlosťou a formou štátnej pomoci. Zrealizovať ho mala spoločnosť Trexima od druhej polovice júla do začiatku augusta tohto roka. Zapojilo sa doň 2065 organizácií s dvadsiatimi a viac zamestnancami naprieč devätnástimi odvetviami.

21.08.2020 13:20 , aktualizované: 17:06
debata (21)

Respondenti zamestnávali takmer 300-tisíc zamestnancov a 20-tisíc dohodárov. Výsledky sú podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) viac ako pozitívne. Najviac boli opýtaní spokojní s finančnou pomocou na udržanie pracovných miest, s pandemickými PN a OČR, ako aj so zmenami v zákonníku práce. „Je to pre mňa dôkaz toho, že opatrenia, ktoré sme pripravovali v našom rezorte pomohli. A veľmi výrazne,“ dodal Krajniak. Prieskum podľa neho zároveň ukázal, že štát dokáže fungovať aj v krízových situáciách.

Z výsledkov totiž vyplýva, že s prístupom úradov práce bolo spokojných až 74,8 percent opýtaných, s daňovými úradmi 73 percent, so Sociálnou poisťovňou 72,7 percent a s Finančnou správou 72,6 percent. Podľa Krajniaka ide o obdivuhodný výsledok, keďže všetky inštitúcie pracovali pod obrovským tlakom.

Úspech mal zožať aj informačný portál ministerstva pomahameludom.sk. Ten si podľa zverejnených informácií pochvaľovalo až 95,8 percent opýtaných.

Krajniak vyzdvihol aj množstvo ľudí, ktorí o pomoc požiadali. Má ich byť vyše polovica, až 58 percent. Len desať percent z nich sa pritom sťažovalo na administratívnu záťaž procesu, len päť percent na to, že pomoc prišla neskoro. Minister preto medializované informácie o tom, že by pomoc nebola adresná, respektíve by jej získanie trvalo príliš dlho, považuje za irelevantné.

Iný názor však majú zástupcovia zamestnávateľov. Aj keď štátnu pomoc vítajú a chápu, že bola vytvorená za pochodu a pod obrovským tlakom, má svoje nedostatky. A tie sa podľa hovorkyne Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Miriam Filovej ukázali aj v praxi. „Väčšina dotknutých hodnotila administratívny proces podpory ako pomerne komplikovaný, pomoc bola pre mnohých nedostatočná a pomalá,“ hovorí Filová.

Prieskum takisto neobsahuje otázku o spokojnosti s výškou príspevku. Na tú sa pritom viackrát sťažovali aj samotní zamestnávatelia. K situácii sa koncom júla vyjadril aj šéf Klubu 500 Vladimír Soták. Upozorňoval na to, že príspevok, ktorý vláda vyčlenila veľkým, stredným a malým podnikom pokryje osobné náklady len do výšky 10 až 30 percent. O navýšenie jeho hodnoty preto žiadal okamžite. Ohrozených je inak vyše 60-tisíc pracovných miest.

Vyplatených je podľa Krajniaka už 530-miliónov eur. Vrátane pandemickej OČR a PN ide o sumu 700 miliónov. Pomoc má pokračovať až do septembra. Minister dúfa, že v tom čase už bude na európskej úrovni schválená pôžička z fondu SURE, z ktorej chce Slovensko financovať pokračovanie schém prvej pomoci až do konca budúceho roka. Od januára 2022 by mal začať platiť koncept trvalého kurzarbeitu.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #Milan Krajniak