Slováci predbehli Rusov. Vlastnia najviac českých firiem

Slovenskí podnikatelia sa čoraz viac udomácňujú v Česku. V tomto roku do svojich portfólií zaradili 458 spoločností, čím sa prvýkrát stali najčastejšími zahraničnými vlastníkmi českých firiem.

08.08.2020 09:51
debata (5)

Spolu tak u našich západných susedov Slováci riadia 13.948 podnikov. Na druhu priečku tak odsunuli dokonca Rusov, ktorí tamojšiemu trhu vládli dlhé roky. Tí sa zároveň z tamojšieho trhu pomaly sťahujú. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode.

„Expanzia na český trh je pre slovenských podnikateľov jednoduchá. Máme spoločnú minulosť, podobné jazyky a významnú úlohu hrá aj teritoriálna blízkosť. Aj z toho dôvodu sú zas českí podnikatelia tí, ktorí vlastnia najviac slovenských firiem ovládaných zo zahraničia,“ hodnotí analytička Bisnode Petra Štěpánová s tým, že dôležitým faktorom mohol byť aj rast domácej ekonomiky.

Medziročne Slováci zvýšili počet firiem u našich susedov síce len o 3,4 percenta, no aj tak to stačilo na prvenstvo. Navyše, z dvadsiatky top najčastejších zahraničných vlastníkov práve našinci kúpili najviac českých podnikov. „Apetít Slovákov sa zvyšuje neustále. Za posledné štyri roky sa počet majiteľov zo Slovenska zvýšil v českých firmách o necelých 15 percent,“ dodala Štěpánová. Na začiatku roka 2016 podľa dát Bisnode vlastnili 12.130 tamojších spoločností. Slováci v českých firmách ovládajú kapitál vo výške bezmála 1,1 miliardy eur.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #podnikanie