Výnosy košickej fabriky U.S. Steel v prvom polroku medziročne klesli o viac ako tretinu

Výnosy košickej hutníckej fabriky U.S. Steel v prvom polroku tohto roka medziročne klesli o viac ako tretinu. Ako vyplýva z údajov zverejnených materskou americkou spoločnosťou, výnosy európskej prevádzky U.S. Steelu, ktorá pozostáva iba z košickej oceliarne, dosiahli ku koncu júna 908 miliónov amerických dolárov (USD), čo v medziročnom porovnaní znamenalo prepad o 36 %. V samotnom druhom štvrťroku aktuálneho roka medziročný prepad výnosov dosiahol dokonca 41 % na 403 miliónov USD.

07.08.2020 12:48
debata (1)

„U.S. Steel Europe naďalej čelí poklesu marží kvôli pokračujúcej slabej produkcii výrobného sektora a pretrvávajúcej vysokej úrovni dovozov,“ konštatuje materská U.S. Steel Corporation. Dodávky z košických oceliarní sa v prvom polroku medziročne prepadli až o tretinu na 1,527 milióna ton a zároveň klesli aj ceny týchto dodávok. Výrobné kapacity košických oceliarní boli využité iba na 61 %. Slabšie výnosy sa pritom premietli aj do celkového výsledku hospodárenia, keď košický U.S. Steel vykázal v prvom polroku stratu pred zdanením a úrokmi v objeme 40 miliónov USD. V rovnakom období vlani vykázal zisk na úrovni 19 miliónov USD.

Aktuálne je v podniku vyhlásená štrajková pohotovosť. Ani po 25 kolách kolektívneho vyjednávania o novom znení podnikovej kolektívnej zmluvy sa totiž podľa odborárov nepodarilo nájsť spoločnú dohodu. Zamestnanci už pritom siedmy mesiac za sebou pracujú v obmedzenom týždennom pracovnom režime. Od polovice apríla tohto roka sa s vedením podniku dohodli na mzdovej kompenzácii 80 % platu za dni, ktoré musia zostať doma pre nedostatok práce. Táto dohoda sa vzťahuje aj na mesiace august a september 2020.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výnosy #U.S. Steel Košice