Tržby ubytovacích zariadení v júni medziročne klesli o 61,2 %, oproti máju vzrástli o 54 %

Ubytovacie zariadenia zaznamenali v júni medziročný pokles tržieb o 61,2 %. Prepad v dôsledku koronakrízy bol už menší ako v predošlých dvoch mesiacoch. Hotely, penzióny a ďalšie ubytovacie prevádzky dosiahli v šiestom mesiaci oproti máju už nárast tržieb, a to o 54 %. Informoval o tom v stredu Štatistický úrad SR (ŠÚ) s tým, že v prvom polroku tohto roka klesli tržby za ubytovacie služby medziročne o 46,4 %.

05.08.2020 10:53
debata

Tržby stravovacích zariadení v júni v porovnaní s tým istým mesiacom minulého roka klesli už len o 1,2 %. „Ide už len o veľmi mierny pokles, v predošlých troch mesiacoch boli medziročné prepady od 42,1 % do 21,5 %,“ uviedol ŠÚ. Tržby reštaurácií a pohostinstiev oproti máju boli vyššie o 50,5 % a v prvom polroku medziročne klesli o 10,9 %. Odvetvie ubytovacích a stravovacích služieb patrí medzi sektory najviac zasiahnuté situáciou a opatreniami prijatými proti šíreniu ochorenia COVID-19.

Ubytovanie zahŕňa hotelové a podobné ubytovanie, turistické a iné krátkodobé ubytovanie, autokempingy, táboriská a miesta pre karavany a ostatné ubytovanie. Stravovacie služby zahŕňajú reštauračné činnosti a mobilný predaj jedál, dodávku jedál a iné služby pohostinstiev. ŠÚ zisťuje údaje za podniky zapísané v obchodnom registri a príspevkové organizácie s 20 a viac zamestnancami, ako aj za malé subjekty do 19 zamestnancov s ročnými tržbami nad 5 mil. eur. Za malé podniky s tržbami do 5 mil. eur zabezpečuje výberové zisťovanie, údaje živnostníkov sú odhadované.

debata chyba
Viac na túto tému: #tržby #reštaurácie #hotely