Tržby stravovacích zariadení v júni v porovnaní s tým istým mesiacom minulého roka klesli už len o 1,2 %. „Ide už len o veľmi mierny pokles, v predošlých troch mesiacoch boli medziročné prepady od 42,1 % do 21,5 %,“ uviedol ŠÚ. Tržby reštaurácií a pohostinstiev oproti máju boli vyššie o 50,5 % a v prvom polroku medziročne klesli o 10,9 %. Odvetvie ubytovacích a stravovacích služieb patrí medzi sektory najviac zasiahnuté situáciou a opatreniami prijatými proti šíreniu ochorenia COVID-19.
Ubytovanie zahŕňa hotelové a podobné ubytovanie, turistické a iné krátkodobé ubytovanie, autokempingy, táboriská a miesta pre karavany a ostatné ubytovanie. Stravovacie služby zahŕňajú reštauračné činnosti a mobilný predaj jedál, dodávku jedál a iné služby pohostinstiev. ŠÚ zisťuje údaje za podniky zapísané v obchodnom registri a príspevkové organizácie s 20 a viac zamestnancami, ako aj za malé subjekty do 19 zamestnancov s ročnými tržbami nad 5 mil. eur. Za malé podniky s tržbami do 5 mil. eur zabezpečuje výberové zisťovanie, údaje živnostníkov sú odhadované.