Jaguar Land Rover o budúcom rozšírení závodu v Nitre ešte nerozhodol

Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO) zamietol rozklad občianskeho združenia Združenie domových samospráv a rozklad Romana Cerulíka proti rozhodnutiu Ministerstva životného prostredia SR v prípade rozšírenia výroby Jaguar Land Rover v Nitre a dobudovania prevádzky Powertrain. Urobil tak na návrh Osobitnej komisie ministra životného prostredia SR pre konanie vo veciach rozkladov vo veciach posudzovania vplyvov na životné prostredie.

31.07.2020 15:43
debata (1)

Ministerstvo životného prostredia SR, odbor posudzovania vplyvov na životné prostredie, v zisťovacom konaní rozhodol, že zmena navrhovanej činnosti s názvom Rozšírenie Material Planning and Logistics a dobudovanie Powertrain, ktorú predložila spoločnosť Jaguar Land Rover Slovakia, s. r. o., sa nebude posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Minister zamietnutím rozkladu rozhodnutie Ministerstva životného prostredia SR zo dňa 20. februára 2019 potvrdil.

Spoločnosť Jaguar Land Rover predložila zámer Rozšírenie Material Planning and Logistics a dobudovanie Powertrain na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) v roku 2017. Predmetom zámeru je rozšírenie logistického priestoru súvisiaceho s dodávkou komponentov pre budúce vozidlá spojené s touto činnosťou. V rámci tejto zmeny činnosti zvažuje navrhovateľ aj realizáciu projektu na montáž batériových modulov a veľkých batérií. Účelom navrhovanej prevádzky Powertrain je montáž prefabrikovaných batériových článkov do modulov, ktoré budú následne nainštalované do jednej veľkej batériovej jednotky vhodnej na montáž do 150.000 vozidi­el ročne.

Podľa vyjadrenie manažérky spoločnosti pre firemné vzťahy Miroslavy Remenárovej Jaguar Land Rover v čase rozhodnutia umiestniť investíciu na Slovensko a vybudovať nový závod v Nitre potvrdil, že zrealizuje ďalšiu štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá bude riešiť možnosť pre prípadné budúce rozšírenie závodu v Nitre. "V tejto súvislosti bola vypracovaná a v roku 2017 podaná EIA, ktorá súvisí s týmto naším deklarovaným zámerom. Akákoľvek nová investícia podlieha dôkladnému podnikateľskému posúdeniu a mnohým nadväzným analýzam a v tejto oblasti naša spoločnosť zatiaľ neprijala žiadne konečné rozhodnutie,“ potvrdila Remenárová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar Land Rover