Hypotéky sa držia dole, záujem o ne rastie

Takmer predpandemické čísla. Dopyt po pôžičkách na bývanie rastie, naopak, o niečo opadol záujem o spotrebné úvery. Treba však počítať s miernym zdražením hypoték. Naznačili to čísla Národnej banky Slovenska, ktoré ukázali mierny rast hypotekárnych sadzieb úrokov na 1,16 percenta pri fixácii na jeden až päť rokov. Pri viac ako piatich rokoch je priemerná sadzba 1,25 percenta.

01.08.2020 06:00
debata (58)

"Banky zdražili kvôli očakávanému miernemu zvýšenie miery nesplácania,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Aj v budúcom roku by sa mali úrokové sadzby pohybovať na podobných úrovniach ako je to dnes.

"Záujem o hypotekárne úvery je na podobnej úrovni ako pred vypuknutím pandémie, vidíme však opatrnejší prístup klientov v prípade spotrebných úverov,“ povedala hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Úvery na bývanie ponúka banka s úrokom od 1,5 percenta pri ročnej fixácii až po 1,29 percenta pri fixácii na desať rokov.

Aj o desatinu

"Aktuálne opätovne zaznamenávame nárast záujmu klientov o riešenie vlastného bývania,“ hovorí Boris Fojtík, ekonomický analytik Tatra banky. Záujemcovia o hypotekárny úver majú v tejto banke na výber fixáciu úrokov na jeden až desať rokov, či dokonca na celú dobu splatnosti úveru. V Slovenskej sporiteľni bol záujem o hypotekárne úvery aj počas pandémie. „Úvery na bývanie rastú medziročne o 10 až 11 percent každý mesiac od začiatku tohto roka,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Úroková sadzba sa tu začína na 0,79 percenta pri ročnej fixácii. Každý klient tu tiež môže mimoriadne splatiť 40 percent z hodnoty úveru bez poplatku.

Odklad splátok

"Klienti, ktorí sa dostali kvôli dočasnému výpadku alebo zníženiu príjmu do problémov so splácaním, môžu ešte stále využiť možnosť odkladu splátok v súlade s takzvanou lex korona legislatívou,“ dodáva Jamborová. Odporúča však, aby ľudia takúto možnosť dobre zvážili a prešli si so svojou bankou aj iné možnosti.

V prípade odkladu totiž stále nabiehajú úroky. V prípade 50-tisícovej hypotéky a ročnom úroku vo výške 1,29 percenta je aktuálna mesačná splátka vo výške 444 eur. Po skončení 9-mesačného odkladu splátka stúpne o 4,30 eura na 448,30 eura. V priebehu desiatich rokov klient banke navyše zaplatí 516 eur.

V Slovenskej sporiteľni berú odklad splátok ako krok potrebný v čase pandémie. "Klientov sme od začiatku upozorňovali, že určité minimálne úspory na život je potrebné mať a ak dokážu splácať aspoň zníženú splátku, nemusia žiadať o odklad,“ povedala jej hovorkyňa Marta Cesnaková. Odhadnúť nárast nesplácaných úverov do budúcnosti je podľa nej ťažké.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #pôžičky