Koniec zdražovania bytov? Ceny na realitnom trhu nestopla ani pandémia

Pandémia zatiaľ nižšie ceny nehnuteľností nepriniesla. Domy a byty naďalej draželi. V prvom štvrťroku podľa prepočtov Národnej banky Slovenska stúpli medziročne ceny nehnuteľností až o vyše osem percent. Podľa európskych štatistikov pridali o 13,1 percenta. To Slovensko vystrelilo na druhé miesto rebríčka zdražovania realít v únii. Predbehlo nás len Luxembursko s rastom o štrnásť percent.

31.07.2020 06:00
debata (39)
graf, ceny bytov

Dopyt po bývaní je vysoký, no ponuka bytov stále nízka. Aké-také spomalenie cien prinesie aj blížiaca sa kríza. Pandémia totiž už aj tak spomaľujúcej ekonomike neprospela, vyhliadky tak hovoria o desatinovom prepade. Stúpnuť má aj počet ľudí bez práce, naopak, dole zamieria platy. "Najbližšie mesiace nás čaká ekonomická recesia, čo môže znížiť dostupnosť bývania,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Očakáva, že ceny budú stagnovať, prípadne aj klesnú. A to aj napriek stále nízkym sadzbám úrokov pri hypotékach, banky totiž sprísnili podmienky poskytovania úverov. Tak ľahko sa k nim nedostanú ľudia pracujúci v cudzine či na živnosť, ale aj tí s nižšími príjmami.

O nejakom výraznom zlacnení sa však hovoriť nedá. Pôjde skôr len o zjemnenie zvyšovania cien. "Do konca roka je možné očakávať spomalenie rastu cien nehnuteľností pod päť percent,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Stále však podľa neho nehrozí prasknutie realitnej bubliny podobne ako pri poslednej kríze. Ceny nehnuteľností sú síce vysoko, ale zatiaľ nie extrémne, tvrdí analytik.

Tak kúpiť alebo radšej čakať? "Jedno zo všeobecných pravidiel hovorí, že dobré obdobie na kúpu nehnuteľnosti je vtedy, keď máte reálnu potrebu bývania,“ hovorí ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík. Hospodárska situácia je však znepokojivá a cítia to aj banky. Viac ako inokedy sledujú vývoj na trhu práce, ale aj počty ľudí, čo si splátky odložili. "Stále platí, že priemerný rast cien nehnuteľností bol za posledné roky podložený aj priaznivým ekonomickým vývojom, preto sa nedá očakávať výrazná plošná korekcia cien,“ dodáva Fojtík.

Čísla však stále neukazujú vývoj v mesiacoch, ktoré najviac zasiahli opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Zaujímavá tak bude štatistika za apríl a máj, hoci už tá marcová čo-to naznačila. "V marci prišlo na našom realitnom trhu k výraznému prepadu dopytu po bytoch a domoch,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. Kvôli pandémii sa totiž mohli robiť prehliadky len on-line, čo mnohých odradilo. Mnohí tak kúpu či predaj odložili "na lepšie časy“.

Reálny vplyv pandémie na trhu s nehnuteľnosťami by mal byť viditeľný až v najbližších mesiacoch. "V prípade pokračujúceho zotavovania ekonomiky zrejme nedôjde na realitnom trhu k žiadnej výraznej cenovej korekcii,“ predpokladá Glasová. Otázna však zostáva druhá vlna pandémie, ktorá by mohla výrazne zasiahnuť ekonomiku. Tohtoročné prepady by tak boli výraznejšie, vzdialil by sa aj návrat k rastu.

Pomalšie ako doteraz

S pomalším rastom cien na realitnom trhu ráta aj Peter Porubský z portálu Nehnuteľnosti.sk. "Dá sa očakávať, že aj v najbližších mesiacoch ostanú ceny na súčasnej úrovni alebo dokonca sa mierne zvýšia,“ hovorí. Ak aj ceny porastú, odhaduje Porubský, nepôjde už o také prudké zdražovanie ako počas posledných troch rokov. Nateraz sa realitný trh drží podľa neho približne na úrovni z prvého štvrťroka. "Neevidujeme výrazné nárasty, ale ani poklesy, ako možno mnohí očakávali,“ uvádza Porubský.

Okrem lacných hypoték tlačí na ceny aj nedostatok bytov. Tie chýbajú hlavne vo väčších mestách, výnimkou nie je ani Bratislava. Jeden štvorcový meter tu v druhom štvrťroku vyšiel priemerne na 3 528 eur. Slovenský priemer je pritom 1 636 eur na štvorcový meter. Najdrahšie vyjde štvorcový meter pri jednoizbových bytoch, relatívne najlacnejšie sú trojizbové. Pri nehnuteľnostiach však zavážia aj regionálne rozdiely.

Kým v Bratislave sa ceny pohybujú aj v státisícoch, v menších mestách sa dá nové bývanie kúpiť aj za desiatky tisíc eur. "Trh s nehnuteľnosťami je veľmi regionálny, veľmi závisí, o akú nehnuteľnosť a v akej lokalite ide,“ hovorí Ovčarik. Domnieva sa, že pri bežných nehnuteľnostiach preto prípadným čakaním kupujúci neriskuje z pohľadu možného nárastu cien.

Trh sa rozbieha

Po uvoľnení opatrení začal realitný trh ožívať. "Od začiatku mája výrazne rastie návštevnosť realitných portálov, ako aj dopyt po samotných nehnuteľnostiach,“ hovorí Porubský. Návštevnosť sa tu oproti marcu zvýšila takmer o dve tretiny. "Dopyt po nehnuteľnostiach zo strany zákazníkov vzrástol dokonca ešte výraznejšie, a to o viac ako sto percent,“ hovorí Porubský. Jednoducho povedané: tí, ktorí si chceli nehnuteľnosť kúpiť už pred pandémiou, si ju chcú aj naďalej kúpiť. Zdá sa tak, že ľudia svoje plány na zaobstaranie nového domu či bytu odložili len na krátky čas. "Záujem o kúpu nehnuteľností sa zvyšuje. Ani počas pandémie sme však nezaznamenali výrazný prepad záujmu o kúpu nehnuteľností,“ hovorí produktová manažérka mBank pre úvery na bývanie Soňa Holíková.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #ceny bytov