E.ON kupuje podiel vo Východoslovenskej energetike. Slovensko si neuplatní predkupné právo

Nemecká energetická spoločnosť E.ON vstúpi do akciovej spoločnosti Východoslovenská energetika. Kupuje totiž podiel od spoločnosti RWE. Štát, ktorý je vlastníkom 51 percent akcií, sa vzdal predkupného práva. Dostane za to viac ako 35 miliónov eur. Obe strany zároveň vo štvrtok podpísali memorandum.

30.07.2020 11:27 , aktualizované: 15:45
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS).
debata (181)

„Snažili sme sa niečo vyjednať a nie je to málo. Za neuplatnenie svojho predkupného práva dostane Slovensko celkovom slušnú sumu,“ povedal vo štvrtok minister hospodárstva Richard Sulík. Okrem peňazí vyrokoval rezort hospodárstva aj možnosť odkúpenia paroplynovej elektrárne Malženice od Západoslovenskej energetiky. V tej vlastní E.ON už 49 percent akcií, zvyšok patrí štátu. Predkupné právo bude platiť tri roky. Táto elektráreň je podľa ministerstva strategickým zdrojom energie na zabezpečenie stability prenosovej sústavy.

„E.ON sa zaviazal, že zabezpečí, aby obe spoločnosti preinvestovali na Slovensku počas ďalších piatich rokov najmenej jednu miliardu eur práve v nadväznosti na posilnenie distribučnej sústavy,“ povedal štátny tajomník Karol Galek. Koncern sa tiež zaviazal udržať v podniku zamestnanosť. E.ON by mal pomôcť aj s environmentálnymi záväzkami. Brusel totiž chce, aby sme do roku 2030 mali minimálne 19,2-percentný podiel zelených zdrojov energie.

Predseda predstavenstva E.ON Slovensko Markus Kaune vysvetlil záujem koncernu o Východoslovenskú energetiku tým, že ide o súčasť väčšieho medzinárodného projektu. Ten realizuje s RWE od roku 2018. Kedy bude transakcia ukončená, Kaune nespresnil. Zdôraznil, že ešte musia nasledovať formálne kroky, a to napríklad schválenie transakcie valným zhromaždením spoločnosti.

Sulík pripomenul, že podobný prípad, keď si Slovensko neuplatnilo svoje predkupné právo na podiel v energetickej spoločnosti, bol pred niekoľkými rokmi. Vtedy odkúpila akcie Stredoslovenskej energetiky spoločnosť EPH Daniela Křetínskeho, no štát z tejto transakcie neprofitoval. Galek dodal, že predkupné právo štátu pri prípadnom ďalšom predaji akcií zostalo zachované.

Podľa bývalého ministra hospodárstva Petra Žigu Slovensko podpisom memoranda stratilo významnú šancu konečne napraviť nevýhodnú privatizáciu Dzurindovej vlády. A tiež získať manažérsku kontrolu v monopolnej spoločnosti pre distribúciu elektriny na východnom Slovensku. "Neuplatnením predkupného práva štát prišiel o neopakovateľnú príležitosť, a je to vážna chyba,“ povedal Žiga. Pri riadení spoločnosti a strategických rozhodnutiach zostane podľa neho štát zasa len obyčajný štatista.

© Autorské práva vyhradené

181 debata chyba
Viac na túto tému: #E.ON #Richard Sulík #VŠE